Početna BiH CIK: Počeo transport neosjetljivog biračkog materijala

CIK: Počeo transport neosjetljivog biračkog materijala

Centralna izborna komisija BiH započela je transport neosjetljivog biračkog materijala, saopšteno je iz CIK-a.

Jutros u 5 časova je sedam kamiona krenulo ka 37 opština širom Bosne i Hercegovine.

“Svi kamioni imaju policijsku pratnju do završetka isporuke, a u narednih pet dana ovaj materijal će, u skladu s unaprijed definisanim planom,  doći u sve opštine u Bosni i Hercegovini gdje će ih preuzimati općinske i gradske izborne komisije, a u Brčko Distriktu Izborna komisija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”, navode iz CIK-a.

Neosjetljivi glasački materijal čine kandidatske liste (posteri), plakati, glasačke kabine i dio potrošnog materijala (olovke, stikeri, gumice i slično).

Istovremeno, naglašavaju iz CIK-a, edukativni timovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine su, u skladu s Planom i programom obavezne edukacije članova organa za provođenje Općih izbora u Bosni i Hercegovini  2022. godine, završili edukaciju opšinskih i gradskih izbornih komisija i Izborne komisije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Obuka je realizovana u periodu od 29. avgusta do 2. septembra u  Bihaću,  Banjaluci, Tesliću, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, a sastojala se od teorijske i praktične obuke o procedurama glasanja i brojanja glasova, te o načinu izvještavanja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Timove su činili članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine  i službenici i zaposlenici Sekretarijata CIK-a BiH.

“Gradske i opštinske izborne komisije, kao i Izborna komisija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine su, uz biračke odbore, organi za provođenje izbora. Članovi ovih organa su imenovani na mandate od sedam godina (dok se članovi biračkih odbora imenuju za svake izbore) i obavezni su stalno se obučavati tokom obavljanja mandata u skladu sa planom i programom edukacije koje donosi Centralna izborna komisija BiH”, stoji u saopštenju CIK-a.