Početna BiH CIK ipak prihvatio sporni listić: O petom delegatu u Dom naroda iz...

CIK ipak prihvatio sporni listić: O petom delegatu u Dom naroda iz RS-a će odlučiti žrijeb

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici donijela odluku o tome da se prizna sporni 12 glas za PDP-ovog Nenada Vukovića. To znači da će o petom delegatu iz RS-a u državnom Domu naroda odlučiti žrijeb. Sjednica CIK-a je kasnila dva sata.

Centralna izborna komisija je zaključila da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić ipak ispravan i da prema tome Nenad Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Protiv odluke su glasali članovi komisije Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić, dok su ostali podržali prijedlog kojim se priznaje glas za listu PDP-a.

Žalbu na ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom sudu Bosne i Hercegovine.

Ova dva imena naći će se i u žrijebu koji će odrediti da li će SNSD imati četiri ili će opozicija dobiti drugog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

Ukoliko opozicija bude imala sreće u žrijebu i njen kandidat bude izvučen to znači da SNSD neće imati punu kontrolu kluba Srba u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Također, to otvara mogućnost opoziciji da bude dio vlasti na nivou države.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdič istakla je da smatra da je listić nevažeći.

“Ja sa sigurnosti ne mogu reći da je namjera jasna, zato što se listić označava sa znakom X. Za mene je ovo jedna neispravna prekrižena krivulja, što može značit da je neko želio da prekriži tog subjekta, a ne da mu da glas,” kazala je između ostalog Hadžiabdić.

Stav je podržao Vlado Rogić koji je rekao da križanje imena za njega šalje drugačiju poruku, a ne da se glasa za tog kandidata.

“Ja neću podržati ovu odluku iz više razloga. Apsolutno su mi jasni članci 5.17, 5.15, na kraju ovim se bavim više od 20 godina. Ne mogu podržati stanovište da je to važeći listić. Upravo je suprotno i takvo nešto je lako izvući nakon svih tumačenja. Ovo je stvar tumačenja i mi sad CIK tumačimo šta je važeći, a šta ne. Ako idemo na to tumačenje, onda znamo jako dobro šta na ovim prostorima znači kad neko prekriži neku osobu, ime i prezime, baš preko imena. Jasno je da to znači da je protivan sa tim koga križa,” rekao je Rogić.

Suprotnog stava je bilo preostalih pet članova Centralne izborne komisije, koji su smatrali da je križanjem imena jasno izražena namjera glasanja za datog kandidata.

Kad posmatramo ovaj glasački listić, ako ovo nije dovoljno. Ja na svim obukama sa Općinskim izbornim komisijama i biračkim odborima sam rekao da ih priznaju. Da sam predsjednik biračkog odbora za mene je ovo važeći glasački listić,” kazao je Ahmet Šantić.