Početna BiH Cijene životnih namirnica rastu preko leđa građana

Cijene životnih namirnica rastu preko leđa građana

Stanovnike Bosne i Hercegovine očekuju teška jesen i zima s obzirom na to da će usljed recesije zbog pandemije virusa korona, ali i vremenskih neprilika poput suše cijene osnovnih životnih namirnica znatno porasti.

Ovo su tvrdnje poljoprivrednika, ali i ekonomskih analitičara s kojima su razgovarale “Nezavisne novine”.

Očekuje se dodatno poskupljenje brašna, ulja, goriva, voća i povrća, ali i repromaterijala za narednu sjetvu.

Ekonomski analitičari, pak, ne vide u skorijoj budućnosti da će stanovnici BiH imati veći standard, odnosno veće plate, kako bi nivelisali ova značajna poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Iz poljoprivrednih udruženja tvrde da su proizvođači u svim sferama pretrpjeli štetu od 60 odsto usljed suše, te da ovog nije bilo pošteđeno ni stočarstvo. Takođe tvrde da bez sistemskog rješenja neće biti bolje.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, za “Nezavisne” kaže da su gubici veliki, te da je ono što je dodatno obeshrabrujuće za poljoprivrednike svakodnevni porast cijena mineralnih đubriva, sjemena, hemije za predstojeću jesenju, a time i za proljetnu sjetvu, tako da ni porast cijena gotovih proizvoda, kada su u pitanju žitarice i uljarice, za ratare ne predstavlja stvarni dobitak.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila