Početna BiH Cijene u BiH: Ulje skočilo preko 7, a suho meso na 51...

Cijene u BiH: Ulje skočilo preko 7, a suho meso na 51 marku

Začarani krug poskupljenja u BiH i dalje raste, a kako se razvija situacija na globalnom području, teško je da će doći do poboljšanja stanja na tom polju.

Začarani krug poskupljenja u BiH i dalje raste, a kako se razvija situacija na globalnom tržištu, teško je da će doći do poboljšanja stanja na tom polju.

Prema prognozama do kraja godine očekuje se poskupljenje različitih namirnica, a američko ministarstvo poljoprivrede u svojoj prognozi navelo je o kojim je namirnicama riječ.

Masti i ulja – Očekuje se da bi masti i ulja mogli biti skuplji za 6 do 7%.

Svježe voće – Očekuje se poskupljenje od 5 do 6%.

Svježe povrće – Očekuje se poskupljenje od 1 do 2%.

Prerađeno voće i povrće – Očekuje se poskupljenje od 4.5 do 5.5%.

Šećer i slatkiši – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4%.

Žitarice i pekarski proizvodi – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4%.

Bezalkoholna pića – Očekuje se poskupljenje od 3.5 do 4.5%.

Kada je riječ o BiH, postavlja se pitanje da li će se više ikada određene namirnice vratiti na stare cijene. Tu prije svega mislimo ulje i brašno. Kako je u izjavi za naš portal rekao ekonomski analitičar Admir Čavalić, nekoliko faktora trenutno utjeće na rapidan rast cijena.


“Ne možemo govoriti samo o jednom faktoru niti možemo na pamet govoriti da li je nešto opravdano ili nije. Glavno faktor je inflacija koja je aktualena od polovine prošle godine, zatim energetska i ukrajinska kriza. To su ključni globalni faktori koji su redefinisali globalne lance snadbjevanja i direktno utjecala na našu zemlju..Tu su svakako i faktori tzv ‘panične kupovine’, što su iskoristili određeni trgovci i proizvođači, pa sada vidimo da se polako spuštaju cijene određenih proizvoda. ta poskupljenja će nastaviti u narednom periodu, ali će doći do stabilizacije, kada potražnja više ne prati ponudu. To se najbolje vidi u našim marketima gdje su rafe i police ponovo popunjene.

Ako posmatramo cijene naftnih derivata, naši građani su navikli na  njihov porast, a  nakon izglednog vremena, i pad istih. To se očekuje i sa svim proizvodima i uslugama.S ada nema pretpostavki kada će se to desiti, ali to se očekuje sa stabilizacijom globalnih tržišnih usluga”, izajvio je za naš portal Admir Čavalić.

Koliko god bili spremni na stalna poskupljenja, ako je to uopće moguće, ona nas ipak često zateknu. Tako i ovi prizori iz jedne sarajevske trgovine djeluju gotovo nestvarno, ali nažalost – cijena je vrlo stvarna!

To da da su cijene osnovnih životnih namirnica u proteklom periodu skočile u nebo, a da će skakati i dalje, više i nije vijest. Građani se dovijaju kako znaju i umiju, ozbiljan matematički zadatak je postao izračunati kako preživjeti mjesec. Dojavljuju jedni drugima gdje je pet feninga jeftinije ulje, puter, brašno, a vlast nam iz dana u dan priča kako smo razmaženi i kako samo treba kupovati i trošiti (jesti) manje – i sve će biti uredu!

Međutim, koliko god bili spremni na stalna poskupljenja, ako je to uopće moguće, ona nas ipak često zateknu. Tako i ovi prizori iz jedne sarajevske trgovine djeluju gotovo nestvarno, ali nažalost – cijena je vrlo stvarna!

Fotografiju je na svom Twitter profilu objavila novinarka Senka Kurt, uz kratak komentar:

– Suho 51 KM. Ako je lakše, skoro 26 eura. Dobrodošli u bolja vremena…