Početna Biznis Cijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su potonule više od 5 posto, što je njihov najveći sedmični pad od jula, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice potonula je 5,7 posto, na 58,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,5 posto, na 52,81 dolar.

Najveći sedmični pad cijena od jula posljedica je obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. septembra.

Nakon napada je proizvodnja srezana za više od 5 miliona barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu, no prošle sedmice su zvaničnici Saudijske Arabije izvijestili da je proizvodnja sasvim obnovljena na 11,3 miliona barela dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je odagnalo strahovanja ulagača od pada ponude na tržištima.

Pad cijena nafte posljedica je, također, slabih makroekonomskih pokazatelja iz najvećih svjetskih ekonomija, SAD-a, Kine i eurozone, koji ukazuju na usporavanje rasta, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje.

Podršku cijenama nafte pruža i smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera, ali i postupno smanjenje proizvodnje američkih proizvođača. (Hina)

ASHA prodaja vozila