Početna Svijet Cijena nafte pala ispod nule, proizvođači doživjeli šok na tržištu

Cijena nafte pala ispod nule, proizvođači doživjeli šok na tržištu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena nafte je u ponedjeljak prvi put zabilježila negativne vrijednosti pošto je velika ekonomska kriza uzrokovana korona virusom ostavila trgovce očajnim.

Cijena američke sirove nafte pala je za više od 105 odsto do – 2 dolara po barelu za samo nekoliko sati, što je prisililo proizvođače nafte da plaćaju kupcima jer u skladištima jednostavno nema dovoljno prostora, piše Gardijan.

Pad potražnje uzrokovan pandemijom Covid-19, takođe je primorao kanadsku referentnu cijenu nafte da u ponedjeljak ode ispod nule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Problem disbalansa globalne ponude i potražnje počeo je da se pokazuje u cijenama. Kako se proizvodnja nastavlja, skladišta se pune iz dana u dan. Svijet koristi sve manje i manje nafte – kaže Bjornar Tonhaugen, šef nafte u kompaniji Ristad Enerdži.

“Gardijan” je tokom vikenda objavio da je rekordnih 160 miliona barela nafte bilo smješteno u tankere najvećih svjetskih brodskih luka, uključujući američki zaliv, nakon najdubljeg pada potražnje za naftom u posljednjih 25 godina zbog pandemije korona virusa.

Posljednji put slična situacija dogodila se 2009. godine kada su trgovci skladištili više od 100 miliona barela na moru prije nego što su iskrcali zalihe kada je ekonomija počela da se oporavlja, piše Blic.

Zabrinutost zbog ekonomije, koja direktno utiče na potražnju za naftom, pojačana je zbog sve jačeg suprotstavljanja između američkog predsjednika Donalda Trampa i guvernera države oko toga da li SAD mogu da počnu da ukidaju ograničenja kretanja i poslovanja.

Šefovi svih glavnih agencija UN-a objavili su grafičko upozorenje na rizik od korona virusa za najugroženije zemlje na svijetu nakon što su otkrili da su međunarodni donatori obećali samo četvrtinu od dve milijarde dolara koje je UN zatražio za hitan odgovor Covid-19 u martu.

Očekuje se de se globalne cijene nafte oporave tokom druge polovine godine, pošto će se ukinuti stroga ograničenja putovanja, povećavajući potražnju za gorivom i naftom.

– Proizvodnja sirove nafte u SAD počela je da opada u posljednje dvije nedjelje i nastaviće da pada u narednim mjesecima, jer već dosta zadužene kompanije povećavaju aktivnost ili su prisiljene na bankrot ili konsolidaciju – kaže ekonomisata Kalin Birč.

Uprkos istorijskom smanjenju proizvodnje, većina analitičara veruje da cene nafte neće uspjeti da dostignu isti nivo cijena zabilježen početkom godine.

Globalna cijena nafte u januaru dostigla je maksimum od gotovo 69 dolara za barel, prije nego što je krajem marta pala za manje od 23 dolara za barel.

ASHA prodaja vozila