Početna Prijedorski region Četiri Prijedorčanina pozitivna na koronu, starija žena kritično

Četiri Prijedorčanina pozitivna na koronu, starija žena kritično

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Prijedoru nema novih zaraženih virusom korona u prošla 24 sata, izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

“Do sada je u gradu Prijedoru bilo sedam zaraženih. Od toga su dva preminula, jedna osoba je izliječena i četiri osobe su još pozitivne na korona virus. Jedna je na Infektološkoj klinici u Prijedoru, jedno je na Infektologiji u Banjaluci, i dvoje je u Studentskom domu “Nikola Tesla” u Banjaluci. Jedna starija žena, koja je na Infektologiji u Banjaluci je u težem kliničkom stanju”, izjavio je Đaković.
On je objasnio da se , pored ovih, u prijedorskoj bolnici na Infektologiji dvije osobe iz Oštre Luke koje imaju infekciju uzrokovanu korona virusom i da je jedna osoba iz Oštre Luke na liječenju u Banjaluci.
Đaković kaže da su 84 lica pod zdravstvenim nadzorom, od čega je 68 u kućnoj izolaciji, 16 je smješteno u karantin, a 1.189 lica je izašlo iz izolacije.
“Što se tiče, ova četiri dana oko praznika, od četvrtka do danas, 25 lica je prekršajno kažnjeno, najviše u nedelju, kada je 12 sankcionisano u Prijedoru zbog kretanja u nedozvoljeno vrijeme. Niko nije kršio mjere izolacije”, istakao je on.
Poručio je da se dezinfekcija nastavlja i dalje i da će večeras biti dezinfikovane javne površine i putevi.
“Svi subjekti po planu realizuju dogovorene zadatke. Tržište je dobro snabdjeveno i još uvijek nema problema u snabdijevanju.Očigledno , svi parametri u gradu Prijedoru su dobri i možemo reći da je kontrola nad virusom uspostavljena i da je dobra u gradu Prijedoru. Naše okruženje posmatramo i vidimo i dalji razvoj oboljelih, a o Evropi da i ne govorim, jako se puno ljudi razboljeva i gubi život. Bez obzira što je kod nas uspostavljena kontrola i što apsolutno većina građana poštuje sve mjere koje su propisane, ja znam da mnogima nije to prijatno, ali gledajući okruženje, pozivam sve građane da poštuju sve mjere koje su propisane, jer to jedina garancija”, izjavio je Đaković.
On je dodao da se u slučaju izbjegavanja bliskih kontakata sa nepoznatim licima i onima koji nisu iz porodice može očekivati da ne bude daljeg razvoj virusa u gradu Prijedoru.
“Zahvaljujem se svima koji poštuju sve mjere jer to je sigurno pomoglo da se virus ne širi i da grad nema novih zaraženih. Štab će i dalje pratiti situaciju”, rekao je Đaković.
On je dodao da Gradska uprava sprema još jedan set pomoći poljoprivrednicima, ali i ljudima koji nikada nisu sijali.
“Vrlo brzo ćemo izaći sa tim programom, ali sa tim moramo izaći na Skupštinu da bismo to definisali, spremamo i mjere za privredu, a nastojaćemo da obezbijedimo dio novca za pomoć voćarima jer po mojim informacijama, nažalost voće je pobrano poslije ovog mraza, to ćemo definisati narednih dana”, zaključio je Đaković.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 21.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora u odnosu na prethodni dan nije registrovan ni jedan novi slučaj sa pozitivnim testom na virus korona. Pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji je 68 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 1189 lica. U formiranom karantinu u Hotelu “Prijedor” trenutno je smješteno 16 lica.
U JZU Bolnicu “dr Mladen Stojanović” Prijedor radi liječenja su smještene tri osobe sa utvrđenim obolenjem od novog virusa korona, od kojih su dvije osobe iz Oštre Luka.
2. Dana 18.04.2020. godine izvršena je periodična-sedmična dezinfekcija objekata javnih ustanova kao i dezinfekcija vjerskih objakata na području grada Prijedora. U izvršenju ovih aktivnosti bili su angažovani pripadnici Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko – stambene poslove Gradske uprave Prijedora, te pripadnici Volonterskog servisa Prijedor.
3. Prema informacijama dobijenim od strane Odjeljenja za privredu i poljoprivredu na skladištima trgovinskih centara na području grada Prijedora ima dovoljna količina svih roba, a snabdijevanje novim količinama roba je uredno. Nema povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.
4. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
5. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-31/20
Datum: 21.04.2020. godine

KOMANDANT

Milenko Đaković

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila