Početna BiH Četiri pravila za kupovinu u doba korona virusa

Četiri pravila za kupovinu u doba korona virusa

epa08282612 Roman citizens go to buy groceries at a supermarket in Rome, Italy, 10 March 2020. In an attempt to stop the spreading of the novel coronavirus Covid-19, Italian Prime Minister Conte announced on 09 March the extending of coronavirus quarantine measures to the entire country starting on 10 March until 03 April. It will be possible to move only for 'proven work reasons' or 'serious family or health needs', he said. All public gatherings have been banned and people have been advised to stay at home. EPA-EFE/CLAUDIO PERI
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne gomilajte zalihe, jer time možete nenamjerno napraviti dodatne probleme u situaciji koja je već ozbiljna, zbog širenja korona virusa, poručila je Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja “DON”, koje se bavi zaštitom prava potrošača.

Ona ističe da svaki građanim mora u ovakvoj situaciji biti krajnje odgovoran, kako bi se spriječila panika i stvaranje nestašica.

– Prekomjernom i nepotrebnom kupovinom može se izazvati nestašica i podstaći rast cijena, što bi dodatno komplikovalo situaciju. Dakle, treba biti dgovoran u svemu, pa i u kupovini – savjetuje Marićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je pozdravila najavu da će Vlada RS ograničiti marže na lijekove i životne namirnice.

Međutim, dodaje da nije loše imati neke namirnice i potrepštine u kući, ali ne čitave kontigente, nego količine koje su dovoljne za nekoliko dana, jer se može desiti da zbog skraćenog radnog vremena trgovina ili nekog drugog razloga ne obavite kupovinu. Osim toga, dodaje ona, kupovinom za par dana unaprijed mogu se smanjiti gužve u prodavnicama i prorijediti broj izlazaka i socijalnih kontakata.

– Nije zgoreg imati nekoliko rezervnih pakovanja lotos maramica, toalet papira, dvije, tri litre ulja, po dva, tri pakovanja riže, tjestenine, malu zalihu pasulja i par konzervi. U kućnoj apoteci je uvijek, a pogotovo u ovakvoj situaciji, dobro imati lijekove za snižavanje temperature i  vitamine – kaže Marićeva.

Aktivisti iz udruženja za zašitu potrošača preporučuju da se i u ovoj situaciji treba pridržavati pravila odgovorne kupovine i podsjećaju na neka od njih:

Ne idite u kupovinu bez spiska

– Pogotovo u kriznim situacijama ljudi su skloni da kupuju i što im treba i što im ne treba.

Pazite na rokove trajanja

– Ne vrijedi unaprijed kupovati robu koja je kvarljiva. To je uzaludno bacanje novca i dodatni rizik po zdravlje.

Odgovorno upravljajte kućnim budžetom

– Prvo treba platiti račune. Ako preskočite jedan mjesec, kasnije ćete imati još veći problem.

Čuvajte novac

– Preporučuje se da svaka porodica ima zalihu u novcu u iznosu od najmanje dvije plate, mada je to većini teško dostižno. Ipak, ne smijete dozvoliti da zbog kupovine zaliha ostanete bez marke u džepu.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila