Početna Magazin Četiri greške koje pravite koristeći pametne telefone

Četiri greške koje pravite koristeći pametne telefone

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo su najčešće greške koje pravite pri korištenju mobitela.

Spavate s njim. Mobitel je u osnovi elektromagnetski odašiljač i prijemnik. To znači da emitira radiovalove. Iako to još nije dokazano, istraživanja i dalje pokazuju kako valovi mogu utjecati na vaš mozak nakon dužeg izlaganja. U najmanju ruku, može vas probuditi obavijestima dok spavate. Ako niste u mogućnosti da potpuno isključite telefon, držite ga u avionskom režimu.

Previše ste izloženi plavoj svjetlosti. Svjetlost sa vašeg ekrana potiskuje melatonin, hormon koji regulira vaš ciklus spavanja, što je još jedan razlog zbog kojeg ne biste trebali držati telefon u blizini dok spavate. Plava svjetlost također uzrokuje glavobolju i probleme s očima i vidom.

Kontakt s kožom. Postoji nekoliko studija koje se baziraju na vezu između upotrebe mobitela i raka kože. Naime, signal prijenosa iznosi oko 900 MHz, zbog čega se telefon zagrijava. Vaša koža lako apsorbira toplinu svaki put kada mobitel držite blizu tijela. Radije koristite slušalice ili zvučnik dok razgovarate kako ne biste dodirivali mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledanje u ekran dovodi do lošeg držanja. Prečesta upotreba telefona dovodi do tenosynovitisa (povreda palca). Osim toga, dovodi do stanja nazvanog “tekstualni vrat”. Kao što ime sugerira, kada savijete vrat prema naprijed da biste pogledali ekran, stres na vratnoj kičmi postepeno se povećava.

Kako vrijeme prolazi, težina koju vaš vrat osjeća može biti pet puta veća od stvarne težine vaše glave. To uzrokuje bol u vratu i nepravilnosti držanja. Telefon držite u nivou očiju, držeći vrat što je ravnije moguće.

ASHA prodaja vozila