Početna Prijedorski region Centralno grijanje u Prijedoru do 25. aprila

Centralno grijanje u Prijedoru do 25. aprila

????????????????????????????????????
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor prijedorske “Toplane” Zoran Knežević izjavio je danas da je sezona grijanja protekla na zadovoljavajući način, da su sve obaveze prema korisnicima ispoštovane i da se zbog nižih jutarnjih temperatura centralno grijanje nastavlja do 25. aprila, iako bi se po tehničkim preporukama moglo završiti i danas.

“Imali smo nešto veće gubitke na vrelovodnoj mreži, ali nije bilo prekida dužih od 24 časa. Bilo ih je nekoliko, a to su već poznati problemi sa distributivnom mrežom koje nećemo moći riješiti trajno ni u ovoj godini”, rekao je Knežević na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je podsjetio da je sezona počela 4. oktobra, da je trajala 204 dana, da je u tom periodu proizvedeno 47.772 megavat časa toplotne energije i 1.223 megavat časa električne energije, gdje je za potrebe proizvodnje toplotne energije utrošeno 21.862 tone drvne biomase, a za potrebe proizvodnje električne energije 2.191 tona drvne biomase.

“Ovo je jedna od najuspješnijh poslovnih godina s prihodom od 7.048.782 KM, rashodom 6.997.882 KM i ostvarenom dobiti od 50.900 KM nakon više godina poslovnog gubitka. I korisnici su prepoznali redovniju i kvalitetniju isporuku i najviši je nivo naplate u posljednjih nekoliko godina od 106,48 odsto, što znači da se izmiruju i stara potraživanja”, ocijenio je Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, i pored visoke naplate potraživanja su i dalje visoka i iznose 6.670.396 KM bez pripadajućih kamata, priliv novca usljed epidemije je smanjen, a “Toplana” je za neke od svojih kratkoročnih i dugoročnih obaveza dobila moratorijume, za neke nije, a za neke očekuje odgovor od Savjeta ministara.

“Vidjećemo kako ćemo kompenzovati sve ove negativne uticaje. Cijena grijanja ostaje ista u ovoj godini, ali ćemo u novembru sagledati sve posljedice i predložiti eventualno poskupljenje”, najavio je Knežević.

On je podsjetio da se ta cijena godinama nije mijenjala iako su u više navrata poskupili svi elementi za proizvodnju toplotne energije – drvna biomasa, struja i nafta, i iako se njihova poskupljenja i dalje dešavaju u kontinuitetu.

Knežević je najavio da će se u saradnji sa Gradskom upravom definisati subvencije za grijanje za one privredne subjekte čiji je rad bio zabranjen ili ograničen u toku epidemije.

Prijedorska “Toplana” ima oko 5.000 korisnika, od kojih su 3.500 aktivni, pokriva površinu od oko 354.000 kvadratnih metara i ima uskladišteno 40 odsto energenta potrebnog za narednu sezonu grijanja.

Srna

ASHA prodaja vozila