fbpx

Čengić: Tokom ove godine pronađeno pet masovnih grobnica

U toku ove godine ekshumirano je 306 posmrtnih ostataka, što je značajan rezultat – ocijenila je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Lejla Čengić.

Napomenula je da je u odnosu na prošlu godinu ovo dvostruko veći rezultat, podsjetivši da je 2016. godine ekshumiran 141 posmrtni ostatak.

– Ono što je obilježilo 2017. godinu kada je u pitanju proces traženja nestalih osoba, jeste pronalazak pet masovnih grobnica. Najveća među njima je masovna grobnica Korićanske stijene, iz koje je ekshumirano 137 posmrtnih ostataka. Među ovim posmrtnim ostacima pronađeno je 86 lobanja, tako da očekujemo najmanje 86 identiteta – navela je Čengić.

Istaknula je da se, prema informacijama Instituta, pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u augustu 1992. godine na ovom području, a riječ je o žrtvama s područja Prijedora.

Na području Vlasenice otkrivene su tri masovne grobnice. U mjestu Tugovo pronađena je primarna masovna grobnica iz koje je ekshumirano 11 žrtava, a među ovim žrtvama ekshumirani su i posmrtni ostaci dvije žene.

Također na području Vlasenice, na lokalitetu Jelovačka česma, pronađene su dvije masovne grobnice. Iz jedne je ekshumirano 20 žrtava, dok je iz druge ekshumirano osam nekomplentnih posmrtnih ostataka.

– Pretpostavlja se da su se u svim ovim masovnim grobnicama nalazili posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom 1992. godine na ovom području – navodi Čengić.

Peta masovna grobnica je pronađena u mjestu Miljevina, na području Foče, iz koje je ekshumirano pet žrtava. Pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata na području Foče.

Čengić je napomenula da, osim ekshumiranih, imaju i određene rezultate kada je riječ o identificiranim žrtvama.

U toku ove godine identificirano je 179 žrtava. Riječ je uglavnom o žrtvama koje su ekshumirane u ranijim godinama, a ove godine je na temelju DNK analize utvrđen njihov identitet, a identitet su potvrdili i članovi njihovih porodica.

Kada je riječ o centralnoj evidenciji nestalih, Čengić kaže da je još u toku verifikacija svih nestalih osoba i do sada je verificirano 23.776 nestalih osoba.

Pojašnjava da su uglavnom verificirani aktivni slučajevi i predmeti koji su identificirani na temelju DNK analize. Ostaje još da se verificiraju oni predmeti koji su identificirani klasičnom metodom, odnosno metodom prepoznavanja, a takvih je 8.129 žrtava.

Avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila