Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u četvrtak sa predstavnicima privrednog društva SHP Celex iz Banjaluke koju je predvodio vlasnik ovog preduzeća Milan Filo.

Celex je primjer uspješne privatizacije, kada je fabriku preuzela slovačka SHP grupa, koja je najveća grupacija u proizvodnji higijenskih papira u jugoistočnoj Evropi. Do sada je u SHP Celeks investirano više desetina miliona KM, a ova kompanija trenutno zapošljava 300 radnika i jedan je od najvećih izvoznika u banjalučkoj regiji.

„Razgovarali smo o određenoj privatizaciji tada na lokaciji već raspadnutog Incela. Rezultat tog dogovora je sve ove godine uspješan rad kompanije koja je prvi regionalni proizvođač ove vrste proizvoda i koja ima namjeru da širi svoju proizvodnju i povećava zaposlenost. Oni imaju namjeru, a to će reći predsjednik Grupacije da investiraju određeni iznos novca, da modernizuju svoje linije, da izgrade energanu koja je potrebna za njihove potrebe i da učestvuju u rješavanju problema lokacije u dodiru koja je vezana za piralen“, rekao je Dodik.

Filo je rekao da se ranija uložena investicija vratila.

“Željeli bismo da investiramo u roku od pet godina 130 miliona evra, da ovdje bude najbolja fabrika papira na Balkanu”, rekao je Filo.

Nakon potpisivanja memoranduma prvi koraci biće investiranje 50 miliona evra u konfekcijske linije i u skladišta, dok će u naredne dvije godine biti investirano minimalno 50 miliona evra u papir-mašinu.

“Time će se povećati proizvodnja sa sadašnjih 36.000 tona na otprilike 70.000 tona”, naveo je Filo.

Predsjednik Srpske rekao je takođe da je proces rekonstrukcije javnih preduzeća ozbiljan posao koji treba da rezultira uspjehom, a ne mjerama kojima bi se situacija kamuflirala.

Naglasio je da se sagledavaju svi elementi i da su angažovani važni stručnjaci koji taj posao treba da odrade. On je istakao da će biti važno formiranje kancelarije za javna preduzeća u okviru Kabineta premijera Srpske.