Početna BiH Čekali tri sedmice na poziv: Svoju e-karticu uzelo skoro 223.000 građana Srpske

Čekali tri sedmice na poziv: Svoju e-karticu uzelo skoro 223.000 građana Srpske

Elektronske kartice koje će u dogledno vrijeme zamijeniti staru zdravstvenu knjižicu do sada je preuzelo 222.805 osiguranih osoba Fonda zdravstvenog osiguranja RS, saopšteno je iz ove ustanove.

Samo u Banjaluci koja je i najveća poslovnica Fonda u Srpskoj do sada je ukupno isporučeno 15.714 elektronskih kartica kako osiguranicima koji su lično podnosili zahtjev, tako i organizavano preko poslodavaca.

Banjalučani moraju prvo podnijeti zahtjev za preuzimanje kartice, a naknadno ih radnici Fonda zovu da dođu po e karticu. Jedna četvoročlana porodica iz Banjaluke, na primjer, na ovaj poziv je čekala tri sedmice.

– Napominjemo da nisu predviđeni rokovi za preuzimanje elektronskih kartica, te ne postoji bojazan da će osiguranicima biti uskraćeno bilo koje pravo iz zdravstvenog osiguranja ukoliko ne preuzmu odmah svoju karticu. FZO RS je mnogo ranije, čim je to dozvolila epidemiološka situacija, počeo da poziva osiguranike da preuzimaju svoje kartice, upravo kako bi imali dovoljno vremena da se e kartice postepeno preuzimaju, bez stvaranja gužvi, a uporedo sa e karticom koristiće se i stara zdravstvena knjižica – kažu iz Fonda.

Podsjetimo da je nedavno upućen poziv i poslodavcima sa područja Grada Banjaluke da se jave u cilju organizovanog preuzimanja kartica za radnike i članove porodica koji su preko njih prijavljeni na zdravstveno osiguranje. Iz Fonda kažu da su već počeli sa podjelom elektronskih kartica poslodavcima koji su im se obratili, i da će sa isporukom nastaviti i ove sedmice.

Svi zainteresovani poslodavci na mejl vladimir.dabic@zdravstvo-srpske.org mogu da pošalju JIB svog preduzeća u cilju organizovane isporuke e kartica za radnike i članove njigovih porodica.

Elektronska kartica predstavlja samo jedan segment Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, jer pored e kartica u zdravstvene ustanove trebalo bi da se u potpunosti uvede i zaživi elektronska uputnica, recepti i kartoni.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila