Početna Magazin Čekaju nas sedmice izolacije, kako da sačuvate mentalno zdravlje

Čekaju nas sedmice izolacije, kako da sačuvate mentalno zdravlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je poslije izbijanja epidemije koronavirusa i prvih registrovanih slučajeva oboljelih u zemljama širom svijeta građanima savjetovana samoizolacija i “socijalna distanca”, jasno je da nas sve čekaju sedmice u kojima ćemo se morati navići na nešto drugačiji način života.

Zatvorene su škole i fakulteti, ugostiteljski objekti i tržni centri, nekim građanima ukinuta je sloboda kretanja a od danas odnosno od sutra građane BiH čeka i policijski sat.

Evo nekoliko savjeta koje je CNBC sakupio od međunarodnih eksperata psihologije a odnose se na to da tokom ovog perioda sačuvate svoje mentalno zdravlje.

Kreirajte svoju rutinu – Obucite se kao da ćete izlaziti napolje, istuširajte se i pripremite svoju listu zadataka za taj dan kako biste sami sebi stvorili osjećaj normalnosti i produktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razbijte dan u dijelove – Organizujte zadatke tako da svoj dan razbijete u cjeline i, kad god je to moguće, promijenite okruženje za različite aktivnosti.

Pomozite drugima

Vodite računa o svom tijelu – jedite zdravo, spavajte dovoljno i vježbajte svaki dan.

Pomozite drugima – Ako sami niste pod strogim pravilima izolacije, a u mogućnosti ste da to učinite, pronađite načine kako da pomognete onima kojima je potrebno nudeći im pomoć u izvršavanju nekih poslova ili kupovine.

Ostanite povezani – Izvucite najviše što možete iz tehnologije i budite u kontaktu s kolegama, prijateljima i porodicom putem telefonskih poziva, poruka, društvenih medija i video konferencija.

Ograničite konzumiranje medija – budite informisani o situaciji putem pouzdanih izvora, ali ograničite unos informacija kako se ne biste osjećali preopterećenim.

Pobijedite dosadu – Iskoristite maksimalno vrijeme da pogledate propuštene epizode televizijskih serija, da čitate i istražujete projekte koje ste dosad odlagali kako vam ne bi bilo dosadno i kako biste ostali mentalno aktivni.

Fokus na pozitivno

Izbjegnite izgaranje – Ako tokom ovog vremena radite, postavite stroga ograničenja za posao kako ne biste postali preopterećeni i kako biste imali vremena i za opuštanje.

Fokusirajte se na pozitivne stvari – Čitajte dobre vijesti kad god je to moguće.

Prolazite dan po dan – Pokušajte da ne razmišljate previše o tome što dolazi. Zapamtite da su ovo sve privremene mjere i da u tome svemu niste sami.

ASHA prodaja vozila