Početna Politika Čega se boje Dodik, Cvijanović i Višković? „Oprali ruke“ od neustavnog djelovanja,...

Čega se boje Dodik, Cvijanović i Višković? „Oprali ruke“ od neustavnog djelovanja, gurnuli Mazalicu u vatru

Da li su se predstavnici vlasti u RS prepali posljedica koje bi po njih moglo da ima eventualno predlaganje Skupštini RS nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ovog entiteta?

Ovo su se zapitali mnogi jer je umjesto Vlade, kako je to predviđeno zaključcima NSRS, poslanik SNSD-a Srđan Mazalica predlagač Nacrta zakona o VSTS Republike Srpske.

Uvodnim izlaganjem Mazalice pred parlamentom 9. februara naveče, otvorena je rasprava koja se odnosi na formiranje entitetskog visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Nacrtom se predviđa osnivanje entitetskog visokog sudskog i tužilačkog savjeta čiji zadatak bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji RS, što su mnogi proglasili neustavnim djelovanjem.

Mazalica je naveo da je visoki predstavnik u BiH 2002. godine entitetima neustavno oduzeo nadležnost za biranje sudija i tužilaca.

Dodao je da je potom državni VSTS formiran na osnovu sporazuma kojeg su u martu 2004. godine potpisali premijeri entiteta RS i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

“Mi imamo pravo jednostrano da se povučemo iz tog sporazuma. Presuda Ustavnog suda BiH iz 2005. godine govori o tome da ti sporazumi nisu amandmani na Ustav BiH. Dakle, ti sporazumi ne mogu biti ustavni osnov za djelovanje VSTS BiH”, rekao je Mazalica.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak je direktno prozvao predsjendika Vlade RS, predsjednicu RS, člana Predsjedništva BiH iz RS i ministra pravde da su se prepali posljedica i svu odgovornost prebacili na poslanike u Narodnoj skupštini.
„Ova rasprava je objedinila sve što je negativno u ovoj vlasti. Rasprava počinje navodnim sukobom SDA i SNSD. Narode, odbacite sve što slušate kad se ove dvije stranke svađaju. To je prevara. Ja sam za i PDP je. Da imamo svoj VSTS i da budemo nezavisna republika. Ako to može. Ako to ne može i ako je sve ovo vaša prevara onda nismo za to“, rekao je Crnadak kazavši da ovaj zakon treba zvati Mazalicin zakon.

„Svi su pobjegli. Zašto je prekršen zaključak da se zadužuje Vlada RS da pripremi i uputi NSRS ovaj zakon. A ovo je prijedlog poslanika. Bojite se odgovornosti. I tražili ste da se zaduže za ovo poslanici jer imaju imunitet. A ako se već bojite recite čega se bojite. Ako radite zakonitu, poštenu stvar čega se bojite. Danas ne bi bilo RS da su se Srbi ponašali kukavički kao ova Vlada. Ako je ovo toliko važan zakon zašto nije došao Milorad Dodik da stane za ovu govornicu i da ga predloži pa neka i usput izvrijeđa nas. Gdje je predsjednica RS, gdje je predsjednik Vlade, gdje je ministar pravde? Ne, Mazalica nosi to. Neka se na njega sruši sve što ne treba. To nije ljudski i prvi put stojim uz Mazalicu“, rekao je Crnadak.

Na ove navode poslanik SNSD-a Srđan Mazalica je odgovorio pričom o izdaji PDP-a i SDS-a.

„Doživljavam Igora Crnatka kao portparola stranih ambasada i političkog Sarajeva. Ono što on govori su zapravo leci koje iz aviona bacaju strane ambasade i ono što on govori je najbolji pokazatelj svega onog što smeta političkom Sarajevu i stranim ambasadama. To je dobar putokaz. Zašto je Crnatrku sporno da su predlagači poslanici. Ako to boli Crnatka, onda to boli i političko Sarajevo i strane ambasade“, rekao je Mazalica i dodao:

„Vidim da vas boli i to što SNSD ima četiri delegata u Domu naroda. A to vas boli jer nemate dva delegata u Domu naroda i to smanjuje kapacitet za izdaju RS članova SDS-a i PDP-a“, rekao je on.

Kako objašnjava, PDP i SDS su samo jednim potezom uništili mogućnost da RS može da utiče na to kako se formira Savjet ministara.

„Vi ste tu mogućnost ukinuli poslovnikom. Za to im nije trebao OHR, nisu trebali Bošnjaci, dovoljni su bili podanički poslanici u Predstavničkom domu, par izdajnika Srba iz PDP-a i SDS-a. Nažalost ste to vi uradili“, rekao je Mazalica navodeći da je zakon o VSTS RS dobar zakon jer će obezbijediti više efikasnosti i transparentnosti.

Nije dugo trebalo da dobije odgovor od Crnatka koji je odmah rekao da Mazalicu ne doživlja ozbiljno.

„Kad vam on kaže da ste izdajnik ne možete se na to uzbuditi. Ja imam pet kratkih crta za vas. Ne lažem ja nego Vi Mazalice. Ja pozivam narod da obrate pažnju na suštinu. Evo četiri pitanja za Mazalicu. Kad zakon stupa na snagu? zašto SNSD nije povukao saglasnost na zakon o VSTS-u? Čega se boje Dodik, Cvijanović i Višković pa nisu danas ovdje? I na kraju, čiju podršku imamo, odnosno ko u svijetu podržava da RS ima svoj VSTS“, upitao je Crnadak.