Početna Svijet Cavusoglu: Turska neće dopustiti da se Balkan vrati u devedesete

Cavusoglu: Turska neće dopustiti da se Balkan vrati u devedesete

Nećemo naš narod ostaviti na cjedilu

Komentirajući aktuelni rast tenzija na Balkanu, ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je poručio da Turska neće dozvoliti da se ova regija vrati u devedesete godine prošlog stoljeća.

– Nažalost, tenzije su u porastu, a prvenstveno u Bosni i Hercegovini. Turska je među vodećim zemljama koje mogu pregovarati sa svim stranama u BiH, Srbiji i na Kosovu. Nastavit ćemo razgovore sa svima i našu konstruktivnu ulogu u smirivanju tenzija – poručio je Cavusoglu u Ankari. Nećemo narod u BiH ostaviti na cjedilu.

Cavusoglu je u obraćanju novinarima analizirao vanjskopolitičku scenu u 2021. godini i komentirao je proces uspostave direktnih kontakata između Turske i Armenije i to posredstvom nedavno imenovanih specijalnih izaslanika dvije zemlje.

– Obje strane rade na tome i potom će izaslanici ostvariti telefonski kontakt i dogovoriti termin i mjesto održavanja prvog sastanka. Prema onom što vidimo, shodno želji armenske strane, prvi sastanak će biti održan u Moskvi. Za naredne sastanke mi zagovaramo da budu direktni jer smo zato i imenovali naše izaslanike – kazao je Cavusoglu.

Najavivši da će uskoro početi charter letovi u oba pravca između Turske i Armenije, Cavusoglu je kazao da je neophodno napraviti mapu puta za direktne pregovore i normalizaciju bilateralnih odnosa između te dvije zemlje.

– U procesu normalizacije odnosa sa Armenijom, Turska je u konsultacijama sa Azerbejdžanom. Nadamo se da će Armenija nastaviti ovim putem. Poruke koje šalju su pozitivne, ali želimo vidjeti i konkretna djela. Možemo iskorake praviti i trilateralnog karaktera – poručio je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je također kazao da su Turska i Armenija i 2009. godine potpisale protokol o normalizaciji odnosa, ali da je ta inicijativa propala nakon što je Ustavni sud Armenije poništio neke od glavnih dijelova tog dokumenta.

– Sada smo započeli novi proces u okviru kojeg je potrebno praviti konkretne korake. To će biti važno sa aspekta mira, stabilnosti i prosperiteta na Kavkazu. Specijalni izaslanici će na prvom direktnom susretu razgovarati o mapi puta narednih faza procesa – zaključio je Cavusoglu.

Turska je 15. decembra imenovala Serdara Kilića, bivšeg ambasadora u SAD-u, za svog posebnog izaslanika za razgovor o koracima za normalizaciju odnosa s Armenijom. Tri dana kasnije, Armenija je također imenovala svog posebnog predstavnika za dijalog s Turskom, zamjenika predsjednika armenskog parlamenta Rubena Rubinjana.

EU izbjegava susrete i ne ispunjava obećano

Komentirajući i odnose između Turske i Evropske unije, Cavusoglu je kazao da EU nastavlja trošiti vrijeme kako ne bi ispunio obećanja dana u vezi sa uspostavom vizne liberalizacije i drugih procesa.

Ističući kako je Turska od ukupno 72 zahtjeva u procesu evropske integracije ispunila 68, Cavusoglu je kazao da su ranije održavani redovni sastanci na kojima se razgovaralo o konkretnim iskoracima, a da rukovodstva Evropske unije posljednjih godina izbjegavaju takve sastanke.

– Oni znaju da preostali kriteriji nisu teški i da se lako mogu usuglasiti. Potrebno je usuglasiti još po nekoliko stavki, ali oni ne dolaze na sastanke. To smo liderima EU-a rekli na posljednjem sastanku – kazao je Cavusoglu i dodao kako se proces vizne liberalizacije, revizije carinske unije i procesa integracije Turske blokiraju voljom jedne ili dvije članice EU-a.

Cavusoglu je dalje kazao da je vanjskopolitička agenda ove godine imala mnoge uspone i padove na globalnom nivou te je ukazao da dešavanja u Afganistanu i historijska dešavanja u Karabahu.

– Nastavljaju se krize u Libiji, Siriji, Jemenu i Palestini. Destabilizacija se nastavlja u afričkim državama poput Etiopije, Sudana, Malija i Gvineje, a tenzije su u porastu i na Balkanu – kazao je Cavusoglu.

On je rekao da se polje borbe za dominacijom šiti od Azije do Afrike i da Rusija, nakon Sirije, Istočnog Mediterana i Libije, sada pokušava svoje prisustvo povećati i u Africi. Dodao je da su tenzije između Rusije i NATO-a na zabrinjavajućem nivou.

– Turska je zbog svog položaja i univerzalnih vrijednosti bila među glavnim akterima najvažnijih događaja u svijetu. Diplomatskim aktivnostima smo štitili naše interese i jačali stabilnost u regiji. Nakon pobjede Azerbejdžana u Karabahu, Turska je pokrenula inicijativu normalizacije regionalne saradnje na Kavkazu – kazao je Cavusoglu.

Podsjetivši da je Turska napravila i važne iskorake ka normalizaciji odnosa sa Egiptom, Cavusoglu je kazao da je Turska imala i važnu ulogu u dešavanjima u Afganistanu i Libiji.

– Napravili smo iskorake u mnogim teškim pitanjima. Svi znate za naše ostvarene kontakte sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom. Time smo ublažili tenzije u cijeloj regiji. Počeli su i neki kontakti s novom vladom Izraela. Naravno, sve te procese nastavljamo bez odustajanja od naših stavova i principa, uključujući i naš raniji stav i podršku Palestini – poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu se u dva navrata u Ankari i Islamabadu sastajao sa privremenim ministrom vanjskih poslova Afganistana Emirhanom Muttakijem, a danas je kazao da Turska prati situaciju u Afganistanu, a posebno po pitanju inkluzivnosti i prava djevojčica na obrazovanje.

– S Katarom dogovaramo preuzimanje upravljanja radom aerodroma u Kabulu. Naša delegacija je u petak bila u Kabulu, a tokom vikenda su nastavili raditi na tome u Dohi – kazao je Cavusoglu.

Anadolija