Početna Svijet Časne sestre zatrudnijele na misionarskom putu: “Ili služba ili dijete”

Časne sestre zatrudnijele na misionarskom putu: “Ili služba ili dijete”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva istražuje slučaj dvije časne sestre koje su zatrudnjele tokom misionarskog putovanja u Africi.

Žene koje su pripadnice dva različita reda na Siciliji, zatrudnijele su tokom odvojenih misija u zemljama u Africi, piše “Indipendent”.

Jedna od časnih sestara, 34-godišnjakinja koja obavlja službu u gradu Militelo Rosmarino, otkrila je da je trudna nakon što je otišla u bolnicu sa jakim bolovima u stomaku, izvijestio je dnevnik “Gazeta del Sud”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga časna sestra koja se brinula o starijima u jugoistočnom gradu Ispica u Ragusi, takođe je otkrila da je trudna.

Gradonačelnik Militela Rosmarina Salvatore Riota izjavio je da poznaje jednu od časnih sestara i da mu je žao zbog načina na koji su vijesti procurile u javnost.

“Žao nam je zbog ovoga što se dogodilo. Naša zajednica od 1.200 stanovnika je zbunjena načinom na koji su mediji postupili sa ovakvom viješću, ne tajno kako je trebalo”, rekao je Riota.

Gradonačelnik je dodao da je časna sestra položila zavijet prije manje od godinu dana i da je svi vole.

Sicilijanski savjetnik za zdravstvo Ruđero Raca izjavio je da će pokrenuti internu istragu kako bi otkrio kako su informacije o trudnoći dospjele u javnost. On je objavom na Fejsbuku saopštio da želi da izrazi svoju solidarnost njima i njihovim redovima.

“Smatram da je nepravedno da su vijesti koje je trebalo da ostanu u privatnosti zdravstvenih ustanova postale javna saznanja”, rekao je Raca.

Kako je izvijestila “Gazeta del Sud”, trudne časne sestre moći će da odaberu da li će da napuste službu i da budu uz svoju djecu.

Tridesetčetvorogodišnja časna sestra premještena je u drugi red u Palermo, dok se druga časna sestra koja je trudna oko mesec dana, vratila kući na Madagaskar.

Papa Franja je početkom godine prvi put priznao da Katolička crkva ima problem sa sveštenicima, čak i biskupima koji seksualno zlostavljaju časne sestre. Nema informacija da li su časne sestre zlostavljane i u ovom slučaju.

ASHA prodaja vozila