fbpx

Carine na izvoz čelika u EU uništiće privredu BiH

Posljedice odluke Evropske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminijuma na Bosnu i Hercegovinu neće biti poznate do srijede, kada će nadležne institucije analizirati koliko je jedini domaći proizvođač čelika, Arcelor Mittal, prisutan na evropskom tržištu.

– Analizom će biti obuhvaćena i domaća proizvodna preduzeća koja čelične dijelove izvoze u EU – potvrdio je Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske.

Odnos uvoza i izvoza

Prema podacima za prvih pet mjeseci ove godine, iz do sada urađene analize, koja je u posjedu portala SrpskaCafe, uvoz nelegiranog i legiranog hladno valjanog željeza u BiH iznosio je 21,5 miliona KM, dok je izvoz u ovom periodu bio tek 355,5 hiljada KM.

Uvoz nelegirane žice iznosio je 6,7 miliona KM, a izvoz 4,7 miliona KM. Istovremeno, nelegirane i legirane, toplo valjane trake uvezli smo 39,4 miliona KM, a izvezli 875,8 hiljada KM.

Vrijednost uvoza metalnih prevučenih pljosnatih limova iznosila je 19,8 miliona KM, dok je vrijednost izvoza bila 121 hiljada KM.

Na uvoz željeznih profila potrošili smo 27 miliona KM, dok smo od izvoza ovih proizvoda zaradili zanemarivih 1 700 KM.

Ovi podaci, kako kažu u poslovnoj zajednici, pokazuju da je BiH izuzetno mali proizvođač i da ne može narušiti ogromno tržište EU, zbog čega ne očekuju veće posljedice po domaću privredu.

EU donijela je odluku o uvođenju zaštitnih mjera jer je zabilježen povećan uvoz čelika iz trećih zemalja. Predviđena kvota mogla bi biti ispunjena već u avgustu, upozoravaju stručnjaci sa kojima smo razgovarali.

Ova situacija mogla bi prouzrokovati dodatne nevolje za privredu u BiH, jer će se proizvođači, prvenstveno iz zemalja Istočne Evrope i Turske, prvo okrenuti tržištu Zapadnog Balkana. Rezultat toga biće smanjenje proizvodnje u zeničkoj željezari od septembra, što će se direktno odraziti i na Arcelor Mittal Prijedor, koji kompletnu rudu plasira u Zenicu.

Dakle, ukoliko EU uvede zaštitne mjere i prema BiH, posljedice će osjetiti kompletna privreda oba entiteta, zbog čega poslovna zajednica očekuje reakciju nadležnih institucija i na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, ali i nivoa BiH.

Šarović: Hitno reagovati!

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović zatražio je da se što hitnije reaguje na najavljenu odluku EU o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminijuma, kao odgovor Brisela na potez SAD, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Šarović, kako je navedeno u saopštenju iz ovog ministarstva, održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama, na kojima su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika.

Prema određenim procjenama, zbog uvođenja kvota od EU u ovom sektoru u BiH bi moglo biti ugroženo oko 10 000 radnih mjesta.

(Srpskacafe)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila