Što se tiče samog pristupanja imamo formalno-pravne preduslove koje smo izvršili (odluku Predsjedništva, ANP, Odluku PS BiH, Zakon o odbrani, mirovne misije), zbog toga ne vidim razloga zašto ne bismo bili integrisani, dodao je.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je kako podržava dolazak dodatnih snaga EUFOR-a u BiH te pozvao međunarodne zvaničnike da konačno prime BiH u EU i NATO.
– Na planu globalne sigurnosti su raspoređene EUFOR-ove snage i nadam se da će ih doći još. Ja to apsolutno podržavam s obzirom na moguće pokušaje destabilizacije sigurnosti na Balkanu. Vjerujem da su tu samo u cilju održavanje trajnog mira, rekao je Čampara za N1.
Uputio je poziv da Bosnu i Hercegovini prime u Evropsku uniju i NATO savez.
– Što se tiče samog pristupanja imamo formalno-pravne preduslove koje smo izvršili (odluku Predsjedništva, ANP, Odluku PS BiH, Zakon o odbrani, mirovne misije), zbog toga ne vidim razloga zašto ne bismo bili integrisani – dodao je.
Istakao je kako se “Dodik neće pitati”.
– To što Milorad Dodik pokušava iz godine u godinu mijenjati politiku je njegova stvar i on se neće ni pitati jer je on jedan on malo ljudi koji su se uz Lukašenka svrstali uz rusku invaziju – podcrtao je Čampara.
Dodaje kako postoje “stalni pokušaji prepadanja naroda u BiH”, ali da je situacija “na zadovoljavajućem nivou”.
– O tome sam telefonski razgovarao i s gospodinom Lukačem, možda se i vidimo uskoro. Policijske snage su spremne i posvećene miru i sigurnosti u BiH – rekao je Čampara.
Komentirao je i prijetnje koje su upućene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.
– Niko ne smije nikome prijetiti, svi smo jednaki pred zakonom. O kome god da se radi, neka nadležna tijela rade svoj posao – zaključio je Čampara.