fbpx

Čak 90 posto proizvodnje metalske i elektroindustrije BiH se izvozi

Ukupan obim razmjene metalske i elektroindustrije BiH u prošloj godini iznosio je gotovo 10 milijardi KM, pokrivenost uvoza izvozom bila je više od 67 posto, a pozitivni trendovi nastavljeni su i u ovoj godini.

Na reizbornoj sjednici Skupštine Asocijacije metalske i elektroindustrije u VTKBiH istaknuto je da su tri najperspektivnija lanca u BiH metalni dijelovi za autoindustriju, elektroindustrija te mašine i dijelovi mašina. U metalskoj i elektroindustriji BiH zaposleno je više od 35.000 radnika.

Najznačajnija izvozna tržišta u Evropskoj uniji su Njemačka, Luksemburg, Slovenija i Italija, zatim u CEFTA-i Srbija, Crna Gora i Makedonija te Rusija.

Carinske stope

Dopredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković kazao je da se u posljednjoj godini bilježi porast izvoza od 34,2 posto. Napomenuo je da su metalski i elektro sektor veliki potencijal i generator razvoja u BiH uzimajući u obzir kapacitete i prepoznatljivi kvalitet naših kompanija. Čak 90 posto proizvoda se izvozi, a uvozimo određene kvalitetne repromaterijale.

– Upravo zbog pomoći našim privrednicima, kada je riječ o uvozu repromaterijala, radili smo listu za suspenziju određenih carinskih stopa, odnosno tarifnih brojeva, posebno kada je riječ o metalskom sektoru i elektrokablovima. Upravo jedna od takvih odluka čeka usvajanje na Vijeću ministara BiH i očekujemo to narednih dana – naveo je Vuković.

Kada je riječ o primjeni novih tehnologija, Vuković je istakao da postoji veliki broj preduzeća koja su tehnološki na nivou evropskih i kompanija širom svijeta u ovom sektoru.

Zoran Tošić iz firme „Mreža – Network“ iz Dervente kazao je da ovo društvo postoji od 2005. godine te da je u početku radilo nekoliko radnika, a danas ima 370 uposlenih. Firma je iz oblasti elektro sektora i rade za najveće kompanije poput „Deutsche Telecoma“, „Liebherra“, „Boscha“, „Mercedesa“, „Audija“…

U segmentu autoindustrije, među ostalim, rade kablove za Formulu 3, Audi R 8, Ferrari i druge. Tošić je kao posebne probleme izdvojio nelojalnu konkurenciju, odnosno odlazak mladih kvalificiranih kadrova iz zemlje.

Dovoljno upita za posao

Edo Jahjaefendić iz Tvornice tehnološke opreme (TTO) Sarajevo kazao je da ova firma ima prostor, mašine, resurse i dovoljno upita za posao da bi mogli organizirati rad u tri smjene.

– Ova industrija ima perspektivu. Ako imate mogućnost i nudi vam se posao po solidnim, evropskim cijenama, potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete da bi se stručni, kvalificirani kadrovi zadržali u zemlji – dodao je Jahjaefendić.

Dodao je da ta firma izvozi 95 posto proizvodnje i da su se tehnološki primakli Evropi po mašinama, opremi i usvojenim standardima.

Nema velikih sistema poput „Energoinvesta“ i „Unisa“

– Danas u BiH nemamo velike sisteme poput nekadašnjeg „Energoinvesta“, „Unisa“, koji su bili pokretači manjih firmi i kompletne proizvodnje. Međutim, mi smo se danas vezali za neke austrijske, njemačke ili druge globalne sisteme, ovisno o tome gdje ko izvozi – dodao je Jahjaefendić.

U 2017. obim razmjene 9,89 milijardi KM

Ukupan obim razmjene metalske i elektro industrije BiH u 2017. godini iznosio je 9,89 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom je viša od 67 posto. Tri najperspektivnija lanca u BiH su metalni dijelovi za autoindustriju, elektroindustrija, mašine i dijelovi mašina – upravo oni segmenti u kojima se ostvaruje najveća dodana vrijednost u proizvodnji.

Izvoz narastao za skoro 20 posto!

Izvoz u 2017. narastao je za skoro 20 posto, što je u posljednjih 10 godina najveći zabilježeni rast. Elektroindustrija je ostvarila najveću pozitivnu promjenu izvoza 36,24 posto.

Više od 50 posto izvoza plasira se na 4 velika tržišta, u Njemačku 17 posto, Sloveniju 15, Austriju 14 i Hrvatsku 10 posto. Imajući u vidu apsorpcionu moć ovih tržišta, izvozno orijentirane kompanije će fokus svojih izvozno-promotivnih aktivnosti nastaviti upravo na ovim tržištima ostavljajući pritom i mogućnost za otvaranje novih.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila