Početna Region Čak 500 Nepalaca radi na hrvatskim gradilištima

Čak 500 Nepalaca radi na hrvatskim gradilištima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sve većeg nedostatka radne snage, domaći, ali i strani, poslodavci u Hrvatskoj sve češće posežu za stranim radnicima. Prema posljednjim podacima iz juna ove godine, u Hrvatskoj nedostaje oko 300.000 radnika. Ako se trend starenja, ali i iseljavanja stanovništva nastavi do 2050. godine moglo bi nedostajati i milion radnika.

Osim u turizmu, nedostaci su vidljivi i u građevinarstvu, zato više ne čudi činjenica da na hrvatskim gradilištima, te restoranima i hotelima vidimo strane radnike, pogotovo one sa dalekog i srednjeg istoka. Naime, u Hrvatskoj trenutno samo u građevinskom sektoru radi čak 24.115 stranih radnika, od čega njih 500 dolazi iz Nepala, navodi Zadarski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo grupa nepalskih radnika sada radi na rekonstrukciji trgovačkog centra u Zadru.

– Na cijelom gradilištu radi 80-ak radnika, među kojima je i tridesetak stranih, a sa podizvođačima ukupno 50 radnika. Obnovili smo dosta toga na građevini, između ostalog i rasvjetu, i u tome nam pomažu radnici iz Nepala – objasnio je Stipe Tolić, šef gradilišta.

Jedan od radnika je i Uttam Prasad, koji je do sada radio u mnogim zemljama Arapskog poluostrva, ali i Libiji, a sada po prvi put radi u Evropi.

– Već smo šest mjeseci u Hrvatskoj. Najbolje je raditi u Evropi, uprkos činjenici da je ovdje sve drugačije nego kući. Zadovoljni smo platom, a kad bi nas pitali gdje smo zadovoljniji, rekli bismo da Nepal volimo 100 odsto, a Zadar 99 – kroz šalu je rekao Prasad.

Razlog sve većem dolasku nepalskih radnika u Hrvatsku upravo su bolji radni uslovi. Naime, oni na primjer u Dubaiju i Kataru rade 13 do 14 časova dnevno za mjesečnu platu od 1.500 do 2.000 kuna (200 do 270 evra), a uz to imaju tek jedan slobodan dan u čitavom mjesecu. Osim toga, ističu kako su plate u turizmu nešto bolje, ali u građevini su ispod minimalca.

(SEEbiz)

cera - Čak 500 Nepalaca radi na hrvatskim gradilištima