Početna BiH Bursać o rezervistima: Ako se bore protiv poplava, zašto kupuju duge cijevi?

Bursać o rezervistima: Ako se bore protiv poplava, zašto kupuju duge cijevi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni banjolučki novinar i kolumnista Dragan Bursać zabrinut je najavama formiranja rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Za ovaj nacrt je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prvo i osnovno ovo je provokacija Dodikovog režima koja može izroditi i nešto mnogo gore. Kako objasniti riječi prvih ljudi MUP-a da primarno formiraju rezervni sastav zbog  elementarnih nepogoda, a namjesto čamaca, vreća sa pijeskom i protivpožarnih sistema, nabavljaju se duge cijevi“, pita Bursać.

On je posebno zabrinut zbog odsustva snažnih reakcija na Dodikove poteze.

„Na koncu, najviše plaši reakcija međunarodne zajednice koje – NEMA. To samo ostavlja mjesta za kojekakve spekulacije o podjeli zemlje na interesne sfere, pa čak se i govori, doduše paranoično, o nekakom ratu niskog intenziteta.

U svakom slučaju, formiranje rezervnog sastava MUP-a RS bilo bi definitivno probijanje daytonskog sigurnosnog kišobrana, značilo bi da Dodik ima veliki amin, najvjerovatnije Rusije, najavilo bi kontramjere u Federaciji. A onda, vežimo se svi zajedno…“, kazao je u svom stilu Bursać.

ASHA prodaja vozila