Početna Svijet Bundestag danas na sjednici raspravlja o stanju u BiH

Bundestag danas na sjednici raspravlja o stanju u BiH

Poslanici vladajuće koalicije u Bundestagu su pozvali njemačku vladu da pruži veću podršku zemlji Bosni i Hercegovini s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.
Bosna i Hercegovina 02.06.2022 | 13:05
Bundestag danas na sjednici raspravlja o stanju u BiH

Danas će biti održana i sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati Bosni i Hercegovini.

Vladajuća koalicija u Njemačkoj (koju čine stranke SPD, Savez 90/Zeleni i FDP) juče je napravila rezoluciju koja je prošla kroz radne grupe i klubove poslanika.

“Navodno nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama iskorištavaju etničke razlike i pojačavaju i eksploatišu ih za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, napisali su poslanici u zajedničkom zahtjevu ,piše N1.

Poslanici između ostalog pozivaju njemačku vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”.

Takođe pozivaju vladu da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.