fbpx

Buna pčelara zbog lažnog meda, brine ih i ugroženost pčela

Predstavnici Saveza pčelara Federacije BiH i Saveza udruženja pčelara Srpske su, uz podršku USAID/Sweden FARMA II Projekta, potpisali su zajedničku Deklaraciju o ugroženosti pčela i borbi protiv krivotvorenih pčelinjih proizvoda.

Dejleraciju su, pored pčelara iz BiH, potpisale i njihove kolege iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, na sastanku predstavnika pčelarskih udruženja iz cijele regije, koji je održan na 56. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrane u Gornjoj Radgoni u Sloveniji.

– Poljoprivredno okruženje se mijenja, i to u pravcu sve veće ugroženosti pčela i ostalih oprašivača. Glavne poteškoće su sve veća prisutnost intenzivne poljoprivrede, velika upotreba pesticida, globalne klimatske promjene, kao i nove bolesti pčela. Na tržištu se pojavljuje falsifikovani med, koji često nije proizvod pčela i nije rezultat rada pčelara, kao i med nepoznatog izvora, koji potrošače zavaravaju, a za pčelare predstavljaju nelojalnu konkurenciju – poručuju pčelari.

Oni traže proglašenje medonosnih pčela ugroženom vrstom i donošenje mjera za njihovu zaštitu, zagovaraju aktivno osvješćivanje potrošača o značaju konzumiranja lokalno proizvedenih pčelinjih proizvoda. Pozivaju nadležne službe na nacionalnom nivou i na nivou Evropske unije da intenzivnije sprečavaju pojavu falsifikovanog meda na tržištu i prema potrebi mijenjaju zakonodavstvo o obilježavanju meda.

(Srpska Info)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila