Početna BiH Budžetlijama u Srpskoj plate će biti veće za 10 odsto

Budžetlijama u Srpskoj plate će biti veće za 10 odsto

U Vladi Republike Srpske, u utorak 10. maja biće potpisana nova cijena rada za zaposlene u javnom sektoru, najavljeno je iz Saveza sindikata RS.

To će značiti povećanje plata od 10 odsto za zaposlene u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, pravosuđa, uprave, javnih službi i zdravstva.

Novu cijenu rada potpisaće predsjednici granskih sindikata, sindikata obrazovanja Dragan Gnjatić, pravosuđa Siniša Petrović, lokalne samouprave i javnih službi Branko Zelenović i sindikata zdravstva Nikola Crnčević sa resornim ministrima u Vladi Republike Srpske.

Iz Ministarstva pravde RS saopšteno je danas da će, ukoliko dođe do usaglašavanja sa sindikatom, cijena rada u pravosuđu biti povećana na 110 KM i primjenjivaće se za obračun plata od 1. maja.

Podsjetimo, sindikalna delegacija na čelu sa Rankom Mišić imala je nedavno sastanak u Vladi RS na temu povećanja plata radnicima.

Premijer Radovan Višković izjavio je nakon sastanka da je predloženo da budžetskim korisnicima majske plate budu povećane 10 odsto.

„Fond za plate u budžetu je 850 miliona KM. Na godišnjem nivou to povećanje bi iznosilo 86 miliona KM“, rekao je Višković.