Početna Zdravlje Budite se neraspoloženi? Pročitajte ove savjete i budite se s osmijehom

Budite se neraspoloženi? Pročitajte ove savjete i budite se s osmijehom

Svi mi imamo dane kada nam je loše raspoloženje, poslije buđenja. Međutim, ukoliko vam se često dešava da se budite mrzovoljni, razmislite zašto se to dešava. Možda bi trebalo da promijenite svoju rutinu prije spavanja. 

Zašto nam je loše raspoloženje kada se probudimo

– Dokazi sugerišu da zbog umora svijet možemo gledati kroz negativne filtere. Neutralan izraz lica ćemo vjerovatno doživjeti kao negativan, dok ćemo humor manje cijeniti. Zašto se to dešava, potpuno je nejasno. Jedna od mnogih studija govori da je regija prednjeg režnja mozga, koja obično filtrira negativna osjećanja, oslabljena zbog nedostatka sna. 
Da bi vaša jutra bila veselija, a vi dobro raspoloženi, pred vama je nekoliko savjeta kako da se suočite sa nastupajućim danom. Naravno uz neizbježni osmijeh na licu.

Uz pomoć hrane pronađite put do dobrog sna

Stručnjaci se slažu da ono što jedete uveče neće imati uticaja samo na to kako spavate, već i na to kako ćete se osjećati narednog dana. Kada se probudite loše raspoloženi to može biti posljedica dijete ili niskog šećera u krvi, pa je poželjno da dobro jedete prije nego što krenete u krevet.
– Neki ljudi su osjetljiviji na nizak šećer u krvi od drugih, što znači da njihov nivo šećera u krvi može lakše da oscilira – kaže nutricionista Džeki Linč.
Previše slatkiša u ishrani, kao što su čokolada, keks, topla čokolada, alkohol ili hrana bogata rafiniranim ugljenim hidratima poput hljeba, pice, čipsa i tjestenina, učiniće da se trenutno osjećate zadovoljno, ali nivo šećera u krvi može da vam padne tokom noći. Zbog toga Linč preporučuje da večerate, otprilike, tri sata prije spavanja.

Održavajte nivo magnezija

Ako ste napeti i anksiozni možda će vam biti teško da zaspite. Prema Linču, ovo bi moglo da ukaže na nedostatak magnezija, esencijalnog minerala koji se lako troši kad ste pod stresom.
– Magnezij može da se nađe u svakom tamnozelenom povrću, zato bi bilo dobro da ih svakodnevno konzumirate. Najjednostavnije je da napravite salatu od špinata – kaže Linč. Možete koristiti i Epsom soli koje su prepune magnezija, tako što ćete ih ubaciti u večernju kupku.
– Magnezij se apsorbuje kroz kožu, smiruje nervni sistem i umiruje umorne mišiće, što je dobar preduslov za miran san. 

Ne preskačite doručak

Kako biste dan započeli osmijehom uvijek jedite obilan, zdrav doručak. Stručnjaci za san dr. Nerina Ramlakan i Džeki Linč se slažu da je doručak odmah poslije ustajanja presudan za podizanje vašeg raspoloženja. Ne zaboravite da izbjegavate rafinirane proizvode kao što su kroasani, mafini i žitarice, koji će vam podići šećer u krvi, oslabiti energiju i spustiti raspoloženje. Proteini su ključni za doručak, zato se odlučite za jaja, musli sa jogurtom, avokadom i jajima, puterom od oraha ili grahom na tostu od cijelog zrna, piše harpersbazaar.
Izvor: lepotaizdravlje.rs

 

ASHA prodaja vozila