Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je zabrinjavajući podatak prema kojem je skoro izjednačen broj zaposlenih radnika s brojem penzionera.

Naime, u oktobru ove godine, u Republici Srpskoj bilo je oko 273 hiljada penzinera dok je u isto vrijeme bilo 275 hiljade radnika.

Što je još gore, taj negativni trend se nastavlja iz godine u godinu, i procjenjuje se da će najkasnije za pet godina broj penzionera nadmašiti broj radnika, što bi moglo dovesti do potpunog fijaska penzionog sistema.

Ni situacija u politički blokiranoj Federaciji BiH nije sjajna, no ipak je povoljnija.

Naime, u oktobru 2021. godine, u Federaciji BiH je bilo 526 hiljada zaposlenih a 428 hiljada penzionera, što znači da je broj radnika za 98 hiljada veći od broja penzionera.

Ohrabruje činjenica da broj zaposlenih radnika u Federaciji BiH raste brže od broja penzionera, što ostavlja dovoljno prostora ne samo za redovnu isplatu postojećih penzija nego i za njihov blagi rast na godišnjem nivou.

Ključna razlika između Republike Srpske i Federacije BiH nastala je u periodu od 2014. do 2018. godine kada je broj radnika u Federaciji BiH povećan za 73 hiljade – sa 448 hiljada na 521 hiljadu, dok je u Republici Srpskoj, upravo u tom periodu, broj radnika povećan za 20-tak hiljada a penzionera za oko 23 hiljade.

rtvbn.com