Početna BiH Britanski parlamentarci u posjeti BiH

Britanski parlamentarci u posjeti BiH

Delegacija Odbora za vanjsku politiku parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva posjetit će Bosnu i Hercegovinu do 26. do 28. januara.

Iz Britanske ambasade u Sarajevu je saopćeno kako je prethodnih mjeseci parlament Ujedinjenog Kraljevstva iskazao snažan interes za situaciju u BiH, uključujući i održavanje nekoliko tematskih debata i upućivanje parlamentarnih pitanja vezanih za BiH.

“Tokom posjete BiH delegacija će sagledati postojeću političku situaciju, regionalni kontekst i ulogu UK u pružanju podrške pozitivnim promjenama. Razgovarat će s izabranim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i lokalnih vlasti te međunarodnim partnerima”, najavljeno je.

Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku, rekao je kako se Ujedinjeno Kraljevstvo snažno zalagalo za uspostavljanje mira na Balkanu i ima postojano naslijeđe u odbrani civila i čuvanju mira, stabilnosti i demokratije u Bosni i Hercegovini.

“Danas se zemlja suočava s najvećom prijetnjom posljednjih decenija. Naša posjeta će pomoći Odboru u razumijevanju šta je to što UK i šira međunarodna zajednica još mogu učiniti da pomognu”, izjavio je Tugendhat.

Odbor za vanjsku politiku britanskog parlamenta sagledava rad Ministarstva za vanjsku politiku, komonvelt i razvoj UK. Čine ga članovi Parlamenta iz različitih političkih stranaka.

Odbor je 18. januara održao raspravu o situaciji u BiH.