Početna BiH Britanci zainteresovani da pošalju vojsku u BiH

Britanci zainteresovani da pošalju vojsku u BiH

Britanski parlamentarac i bivši komandant snaga Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Bob Stewart ovih dana boravi u našoj zemlji, zajedno sa širom i respektabilnom britanskom delegacijom.

 

Lično, ja sam tražio u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva da pošaljemo Vojsku Velike Britanije, da budu stacionirani u Bosni. Oni mogu biti tu u dogovoru sa Evropskom unijom (EU), sa snagama EUFOR-a, ili kroz NATO Misiju. Ono što bih ja preferirao jeste da to bude pod vodstvom NATO-a.

Jednostavno sam rekao, kada bi britanski bataljon bio ovdje, osjećao bih se sretnim. Jer britanski bataljon bi nešto radio, ne bi samo sjedio u svojim barakama. Može pomoći da trenira bosansku vojsku. Već znate da Oružane snage BiH imaju dogovor da šalju svoje mlade oficire na akademije u Veliku Britaniju. Provodit će se i vježbe u BiH sa britanskim snagama. Ali bih više volio da su oni pod okriljem NATO-a.

Također, želim reći da novoizabrani specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, gospodin Stuart Peach, je vrhunski čovjek, inače moj prijatelj. Poslan je ovdje od strane premijera Velike Britanije jer je jako dobar. On je na nivou Paddya Ashdowna.