Početna Zanimljivosti “Botovi” preuzeli dio političke komunikacije – Neki naplaćivali 20KM dnevno za usluge...

“Botovi” preuzeli dio političke komunikacije – Neki naplaćivali 20KM dnevno za usluge komentarisanja po Facebook-u

Internet i društvene mreže odavno su sastavni dio svakodnevice, bilo da ih koristimo kao izvor informacija ili način komunikacije. Međutim, sve je učestalija pojava tzv. botova koje organizacije ili pojedinci koriste u cilju vlastite promocije ili negativnih komentara na račun protivnika. Takozvani “botovi”, preuzeli su dio političke komunikacije, a mi smo provjerili ko su i kako postati jedan od njih.

Vidimo dakle da postoje sistemske hajke na ljude koji drugačije misle ili se usude reći da su neke stvari u našem društvu nepravilne i da se ne radi u skladu sa zakonom.

A sistemske hajke, automatizovani odgovori na društvenim mrežama, pristrasni komentari za određenog pojedinca ili organizaciju, koji su nerijetko istog sadržaja napisani sa nekoliko različitih adresa – način su na koji korisnici društvenih mreža mogu prepoznati tzv. botove.

Botovi harangiraju protiv nekih ljudi i oni ne razvijaju dijalog, nego oni jednostavno targetiraju ljude, harangiraju i vrlo često se služe govorom mržnje.

 

Ako uđete u zvaničnu Facebook stranicu SNSD-a u BiH, pogledate komentare ispod objava lako ćete prepoznati sistemske botove. Klikom na svaki profil utvrdit ćete da je 90% njih lažan. Bez standardnih karakteristika i lične multimedije na vlasničkom profilu ćete pronaći tek neku neodgovarajuću profilnu sliku te mnoštvo objava koje favorizuju SNSD. U ovo sve se možete lično uvjeriti sami.

Lidija planojević je za primjer ostalima bot koji komentariše ispod gotovo svake objave. Čak i oni slabijeg vida ovdje će uočiti prevaru.

 

Takav govor nerijetko je slučaj u vrijeme predizbornih kampanja kada određeni politički subjekti na društvenim mrežama osiguraju da za kratak vremenski period imaju na stotine komentara koji podržavaju njihov rad ili u suprotnom, protukandidat je izložen brojnim optužbama.

U razvijenim zemljama botovi su ustvari, roboti, odnosno kombinacija softvera i hardvera koji su unaprijed programirani da daju određene komentare. S obzirom na činjenicu da su ovakvi sistemi složeniji, u našoj zemlji koristi se tradicionalni način.

U BiH ovaj posao najčešće obavljaju aktivisti koji su plaćeni od pojedinaca ili organizacija.

Jedan od načina za rješenje ovakvih slučajeva je, uređenje komunikacijskog prostora, transparetnosti medijskog vlasništva. Dok do toga ne dođe, naredni put kada na nekoj od društvenih mreža pročitate komentar i pomislite nije moguće da pojedinci zaista ovako razmišljaju, sjetite se da su možda u pitanju internet botovi kojima su takvi komentari plaćeni zadatak.