Početna Politika Bošnjaci nisu uložili veto na Zakon o legalizaciji bespravne gradnje RS-a jer...

Bošnjaci nisu uložili veto na Zakon o legalizaciji bespravne gradnje RS-a jer “nisu pronašli ništa sporno”

Objavom u Službenom glasniku RS-a za nekoliko dana će na snagu stupiti Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u ovom bh. entitetu jer na ovaj zakon niko u Vijeću naroda RS-a nije uložio veto.
Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je na posebnoj sjednici izmjene i dopune Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Suština tog akta je mogućnost legalizacije bespravne gradnje, i to besplatno svima koji su bespravno izgradili kuće do 31. decembra 2013. godine.

Kako smo pisali još u najavi ovog plana vlasti RS-a, bit će legalizirane desetine hiljada nezakonito izgrađenih objekata koji su, manje-više, na državnom zemljištu.

To je novo nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa državnim zemljištem koju je nametnuo u aprilu ove godine kada je poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Zašto niko u Vijeću naroda Republike Srpske nije povukao vitalni interes pitali smo Aliju Tabakovića, delegata u Vijeću naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

“To je zakon u kojem nismo našli elemente za veto. Po tom zakonu rade vlasti u FBiH, tako da tu nismo mogli naći ništa. Ne znam koliki je broj objekata i šta će sve obuhvatiti. Mislili smo da to neće biti iskorišteno u predizbornu kampanju, ali je očito tako bilo namijenjeno i sve procedure su prošle”, dodao je.

Na pitanje da li će na ovaj način entitet oduzeti državnu imovinu, Tabaković kaže kako “vjerovatno ima i toga”.

“Ali je upakovano tako da zakon ne dotiče poljoprivredno zemljište i državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja po ranijoj odluci visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Upakovano je tako da ništa nismo mogli pronaći da bi se pozvali na vitalni interes”, dodao je.

Kaže da će sutra održati sjednicu na kojoj će vjerovatno povući vitalni interes, ali zbog drugog zakona koji je usvojila Narodna skupština RS-a – Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Suština tog propisa je mogućnost besplatnog pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište.