Početna Vijesti Bosna i Hercegovina u visokoj zoni rizika obolijevanja od multiple skleroze

Bosna i Hercegovina u visokoj zoni rizika obolijevanja od multiple skleroze

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multipla skleroza je bolest od koje u svijetu obolijeva sve više ljudi, posebno mladih od 25 do 40 godina, a u Tuzlanskom kantonu od nje boluje više od 300 osoba. Uz sve napretke u medicini veoma ju je teško dijagnosticirati – rečeno je danas na pres-konferenciji povodom Svjetskog dana multiple skleroze, koji se obilježava sutra.

Doktori s Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla upozorili su da je BiH u zoni visokog rizika obolijevanja od ove bolesti.

Mersudin Muminović, koji se već pet godina nosi s ovom bolešću, kaže da je sve simptome kao što su duple slike i otežano hodanje pripisivao učenju i naporu. Kao veoma aktivan plesač i student dva fakulteta nije mogao ni zamisliti da boluje od multiple skleroze. Ipak, uspio je završiti fakultet medicinske radiologije, osnovao je udruženje oboljelih i prihvatio novi način života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kada mi je konačno bolest dijagnosticirana, ja sam nastavio normalan život. Nastavio sam studirati i boriti se. Završio sam fakultet Medicinske radiologije i sada sam u potrazi za poslom. Kada me neko pita kako sam uspio završiti fakultet, ja sam to učinio bez ikakvih problema. Jednostavno sam se pomirio sa činjenicom da sam obolio i nastavio živjeti punim plućima. I svima kažem da zbog oboljenja niko ne treba napustiti svoje snove – kaže Muminović.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Dževdet Smajlović istaknuo je da je multipla skleroza bolest s hiljadu lica.

– Tačan uzrok nastanka multiple skleroze se ne zna ni dan-danas. U svijetu je od ove bolesti oboljelo više od dva i po miliona stanovnika, a dijagnoza nije nimalo jednostavna – istaknuo je dr. Smajlović.

Doktor Adnan Burina s Klinike za neurologiju pojasnio je da je multipla skleroza bolest modernog doba, a koja zahvata ljudski mozak i kičmenu moždinu. Također, poseban akcent je stavio na njeno liječenje, upozoravajući da se ova bolest ne liječi putem interneta nego uz jasno savjetovanje ljekara.

U Federaciji BiH određeni lijekovi za multiplu sklerozu su na esencijalnoj listi, a Tuzlanski kanton je jedini kanton u FBiH čiji Zavod zdravstvenog osiguranja sufinasira lijekove za ovu bolest za određeni broj pacijenata. Lijekovi su veoma skupi i na godišnjem nivou koštaju nekoliko stotina hiljada maraka.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila