fbpx

Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla legalizirati upotrebu kanabisa

Jedno od akteulnih pitanja u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o medicinskoj struci, jeste upotreba kanabisa za liječenje pacijenata. Iako legalizacija kanabisa, a posebno ulja marihuane, još izaziva kontroverze u službenoj medicini, naša zemlja bi, uz strogu kontrolu, uskoro mogla građanima oboljelim od teških malignih bolesti, epilepsije ili multiple skleroze omogućiti liječenje ovim preparatima, kazala je Bilsena Šahman, članica Upravnog odbora Komore magistara farmacije Federacije BiH.

Naime, još 2016. godine formirana je ekspertna grupa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

– Nažalost, kako sve kod nas kasni, kasni i to. Mene je sramota reći da smo prije četiri godine imali Kongres farmaceuta, na kojem se okupilo 1.500 farmaceuta iz zemalja regije. Tada smo pokrenuli inicijativu, ali kao i sve, kod nas je i to naišlo na problem, pojasnila je Šahman.

Kao zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Šahman je inicirala formiranja Fonda za liječenje rijetkih bolesti kod djece. Iako je inicijativa usvojena prošle godine, sve je još uvijek na čekanju.

– Moj prijedlog je bio da se formira fond koji će se djelimično finansirati iz budžeta, a dijelom od donacija. U RS-u su tri mjeseca nakon nas pokrenuli takvu inicijativu i već imaju Fond, a kod nas je ta inicijativa otišla prema Ministarstvu zdravstva FBiH i nakon više probijanja rokova, do realizacije još nije došlo – kazala je Šahman.

U emisiji „Danas“ Šahman je govorila i o sveukupnoj situaciji u bh. društvu, te kao najvećim porazom jedne zemlje istakla veliki broj omladine koja napušta BiH i kako je rekla „trbuhom za kruhom“ odlazi vani.  Iako, svjesna beznađa koje vlada u Bosni i Hercegovini posljednjih skoro tri decenije, svojoj djeci je dala podršku da ostanu u državi i od školskih dana počnu stvarati i zarađivati.

 

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila