Početna Svijet Bosanci i Hercegovci u Chicagu pripremaju veliku proslavu Dana nezavisnosti

Bosanci i Hercegovci u Chicagu pripremaju veliku proslavu Dana nezavisnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ima posebnu važnost za sve ljude koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom.

Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu tradicionalno obilježava važne dane iz naše historije, a ovaj put Dan nezavisnosti obilježit će pod potkroviteljstvom udruženja “Friends of Prijedor”.

– Organizacija obilježavanja Dana nezavisnosti širom svijeta ima poseban značaj. Ne smijemo zaboraviti 1. mart 1992. godine i stalno trebamo podsjećati na žrtve i stradanja koja su prethodila formiranju današnje Bosne i Hercegovine. Mnogo je života izgubljeno i krvi proliveno da bi naša zemlja opstala. Svi Bosanci i Hercegovci trebaju se boriti za jedinstvenu i suverenu BiH. Grupa mladih intelektualaca koju čine Haris Džubur, Semir Delić, Adela Isović, Asja Omeralović, Majda Jakupović, Admir Mehanović, Ahmedin Špijodić i Amina Ahmetović pobrinula se da Dan nezavisnosti bude obilježen u Chicagu i to na veoma visokom nivou. U višesatnom bogatom programu u Depaul Univerzitetu Bosanci i Hercegovci 2. marta uživat će u projekciji dva filma, a prisutnim će se obratiti i specijalni gost Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini grada Prijedora. Posebno nam je drago da je inicijativa došla od naših mladih, jer na njima svijet ostaje – ističu iz udruženja “Friends of Prijedor”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Specijalni gost na manifestaciji 2. marta trebao je  biti i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji, nažalost, iz opravdanih razloga neće biti prisutan.

 

– Željko Komšić u ovom trenutku nije u mogućnosti doći u Ameriku. U odgovoru iz njegovog kabineta stoji da pored velikih napora i pokušaja, u ovom trenutku nemoguće je organizirati i realizirati dolazak gospodina Željka Komšića u Chicago. Nažalost, situacija u zemlji, kao i kriza i problemi u formiranju vlasti onemogućavaju gospodinu Komšiću odsustvo iz BiH, te planirani dolazak u Chicago. On će se 2. marta javiti u Chicago skypom i poslati čestitku povodom Dana nezavisnosti – kažu iz udruženja “Friends of Prijedor”.