Početna Biznis Bosanac tuži Volkswagen i traži 750 miliona dolara odštete, a to mu...

Bosanac tuži Volkswagen i traži 750 miliona dolara odštete, a to mu nije prvi put

Tekst se nastavlja ispod oglasa

osanski poduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik tvrtke za proizvodnju autodijelova Prevent, tužio je početkom tjedna njemačkog automobilskog giganta Volkswagen pod optužbom da narušava slobodu tržišnog natjecanja i zatražio odštetu u iznosu od 750 milijuna dolara, piše Reuters.

U tužbi se navodi da VW ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uvjete i cijene usluga. Na primjer, manjim se dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za VW u saveznoj državi Michiganu koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji. Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu tvrtku Prevent, koja se inače specijalizirala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljnjim akvizicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ova je tužba posve neutemeljena. Borit ćemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju – odgovorili su iz Volkswagena za Reuters.

Prevent Grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih tvrtki dobavljača VW diljem svijeta što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahtjeve. Nijemcima se, očekivano, to ne sviđa. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nijemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom s kojim surađuju zadnjih 20 godina. U zadnjem okršaju Preventa i Volkswagena, iz 2016. godine, njemačke tvrtke kćeri Preventa, CarTrim i ES Automobilguss,proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku VW što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovici njihovih pogona na tjedan dana. Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio pristati Hastoru platiti 58 milijuna eura odštete. Znakovito, nakon toga, Prevent i VW su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu BiH, Prevent Grupu je osnovao 1999. godine u Sarajevu. Ta je tvrtka za proizvodnju autopresvlaka ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH. S vremenom svoju su glavnu djelatnost proširili na proizvodnju interijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće te namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 tisuća ljudi. U 2005. godini preuzeli su i solinsku brodograđevnu tvrtku AD Brodovi koja se bavi proizvodnjom jahti.

ASHA prodaja vozila