fbpx

Bosanac predvodi firmu iz Lihtenštajna koja želi promijeniti tržište kapitala

U Lithenštajnu je nedavno osnovana kompanija Chainium (promijenila ime u Own) čiji je cilj promijeniti svijet tržišta kapitala, konkretno odnose između ulagača i kompanija.

Riječ je, praktično, o međunarodnoj berzi na kojoj bi bila omogućena direktna komunikacija i trgovina investitora i firmi, bez posrednika i naknada, piše BiznisInfo.

Iz ove firme, koja ima velika globalne ambicije, tvrde da je trenutno tržite kapitala zastarjelo, nepošteno i neefikasno.

Ponudili alternativu

Prema njihovim riječima, trenutni sistem omogućava investicije u samo 1 posto svjetskih kompanija, a posrednici poput banaka ili brokerskih kuća imaju preveliku kontrolu.

– Mi smo kreirali alternativu. Poštenu, međunarodnu berzu. Ona je brza, prilagodljiva, decentralizirana, transparenta i sigurna. Ukratko, to je tržište kapitala kakvo i treba biti – navode iz ove kompanije.

Posao između klijenata odvijao bi se, kako navode, bez posrednika, bez granica i bez naknade. Na ovoj platformi bit će izlistane sve kompanije, male ili velike, koje su na berzi i one koje nisu, i bit će dostupne svim ulagačima. Druga polovini 2018. godine je vrijeme koje su naveli za početak punog funkcioniranja platforme, a planiraju provesti i veliku globalnu marketinšku kampaniju.

Njihova platforma zasnovana je Blockchainu, odnosno tehnologiji koja stoji iza digitalnih valuta.

O ovoj kompaniji pisali su svjegtski mediji, između ostalog i veliki Forbes. U tekstu pod naslovom „Zašto tehnologija Blockchaina cvjeta u Lithenštajnu“ iz maja ove godine, Forbes kao jedan od primjera navodi upravo „Chainium“ (kako se tada firma zvala).

Bosanac na čelu

No, ono što je naročito zanimljivo jeste da je jedan od trojice osnivača ove kompanije Bosanac, a da još nekoliko naših državljana čine njen uži tim, te da su nedavno osnovali i firmu u Sarajevu, otkriva BiznisInfo.

Suosnivač i jedan od direktora firme je Ermin Džinić. On je počeo karijeru 1998. u finansijskom i bankarskom sektoru. Godine 2001. seli u Minhen gdje je radio za jednu firmu na razvoju raznih digitalih sistema sa fokusom na upravljanje odnosima sa dioničarima i analizi podataka.

Nakon toga je obavljao razne poslove za velike kompanije, između ostalog u vezi s analizom podataka sa tržišta i poslovnim mogućnostima za ulaganje.

Nakon velikog iskustva odlučuje se za pokretanje Owna, zajedno sa Florianom Batliner-Staberom i Saschom Ragtschaom.

Firma u Sarajevu

Osim toga, nedavno je osnovana kompanija Chainium Sarajevo, kao kćerka-firma kompanije iz Lithenštajna, a direktor sarajevske firme je Kenan Trokić.

Bit će zanimljivo pratiti kakav će rezultat ostvariti ova kompanija u BiH i na globalnom nivou, ali je već sada jasno da je riječ startapu čije vrijeme dolazi.

(Biznis info)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila