Početna Vijesti Borenović: Na inicijativu PDP-a usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini

Borenović: Na inicijativu PDP-a usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna demokratska unija, najmoćnija svjetska organizacija političkih stranaka, na sastanku održanom u Čileu, a na inicijativu Partije demokratskog progresa, donijela je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

– Rezolucijom, koja je jednoglasno usvojena, Međunarodna demokratska unija osuđuje ucjene i pritiske na građane tokom predizborne kampanje, pristrano i neprofesionalno izvještavanje javnih servisa, napade na građane i opoziciju, zabranu javnog okupljanja i izražavanja mišljenja – saopćeno je danas iz PDP-a.

Tim dokumentom je, također, podržan prijedlog izmjena Izbornog zakona da bi se osigurali fer i pošteni izbori te se traži osiguranje uvjeta za profesionalno, nepristrano i istinito informiranje javnosti, urgira da se osiguraju uvjeti za nepristran i efikasan rad pravosudnih institucija i poziva sve političke subjekte da svoje djelovanje usmjere na rješavanje ekonomskih problema, poboljšavanje uvjeta za život i rad građana, kao i suzbijanje korupcije i kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je prisustvovao sastanku Međunarodne demokratske unije, ističe da je ovo prvi put u historiji da ova organizacija izglasa rezoluciju koja se tiče BiH.

– Iza ovog teksta Rezolucije o BiH, a na prijedlog PDP-a, svojim glasom stalo je više od 70 svjetskih stranaka, uključujući one najmoćnije – američke republikance predsjednika Donalda Trampa, njemačke demohrišćane Angele Merkel, britanske konzervativce Tereze Mej (Theresa May). Naša težnja i borba da živimo u slobodnom, demokratskom i prosperitetnom društvu je na ovaj način prevazišla okvire zemlje, a mi ćemo nastaviti da se političkim djelovanjem u Republici Srpskoj i BiH borimo za društvo u kojem svi mogu dostojanstveno da žive. Osim globalnih tema, razgovaralo se i o našem regionu te je ovom rezolucijom u svijet poslana poruka da su u BiH neophodne dobre demokratske prakse i da je krajnje vrijeme da se vratimo na ispravan put – kazao je Borenović.

Sastao se s predsjednikom Međunarodne demokratske unije i bivšim kanadskim premijerom Stivenom Harperom, s kojim je razgovarao o budućoj saradnji.

Razgovarao je i s poslanikom u Evropskom parlamentu i potpredsjednikom Evropske narodne stranke Dejvidom Mekalisterom, predsjednikom argentinskog senata Federikom Pinedom, potpredsjednikom Konzervativne partije Velike Britanije Alekom Šelbrukom, ministricom u Vladi Republike Srbije Jadrankom Joksimović te drugim mnogobrojnim zvaničnicima, saopćeno je iz PDP-a.