Početna Prijedorski region BORBA SA MRAZOM I OVOG PROLJEĆA

BORBA SA MRAZOM I OVOG PROLJEĆA

Snijeg i mraz, temperature ispod nule, po svemu sudeći i ove godine uzeće svoj danak u voćnjacima. Borba voćara, kako tvrde,  da sačuvaju što se može sačuvati je teška i neizvjesna.

Novo Kuzman  proteklih dana orošavao je  voćnjak površine dva hektara. Ovaj sistem, po riječima Kuzmana, trebao bi biti jedna od jačih zaštitnih mjera  od mraza ukoliko se koristi u punom kapacitetu. Klimatske promjene su učinile da skoro svake godine voćari vode borbu sa mrazom .

– Definitivno imamo situaciju da se svake ili svake druge godine dešava mraz razorne snage i stavljaju nas voćare  u vrlo  nezgodan položaj – rekao je Kuzman.

Trenutno je najugroženija šljiva, potom kruška i neke sorte jabuke koje rano iscvjetaju. Iz  Odsjeka za poljoprivredu i rualrni razvoj voćarima su  preporučuje i tretiranje voćaka preparatima na bazi kiselina i algi prije i poslije mrazeva.

– Uticaj niskih temperatura zavisi od više faktora. Od kondicije biljke , od toga u kojoj je fazi, da li je procvjetala ili nije zavisno od vrste voćke  – kaže Danijel Egić  načelnik ovog Odjeljenja.

KV

ASHA prodaja vozila