Početna Prijedorski region Borba izvan staze: Kuglana zavšena u dvorani na Urijama, ali nema upotrebnu...

Borba izvan staze: Kuglana zavšena u dvorani na Urijama, ali nema upotrebnu dozvolu

smart

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Iz Gradske uprave Prijedor zbog deficita u budžetu ne znaju kako da nastave gradnju Sportske dvorane na Urijama u koju je do sada uloženo više od 7,7 milona KM, ali znaju da je nezakonit ugovor koji je prethodni gradonačelnik Milenko Đaković sklopio sa Kuglaškim klubom „Rudar“ o korištenju kuglane u nezavršenoj dvorani.

Izgradnja dvorane počela je 2012. godine, dok je Đaković u decembru 2019. potpisao ugovor sa „Rudarom“ da koriste kuglanu čija je izgradnja završena.

Predsjednik Upravnog odbora ovog kuglaškog kluba, Goran Predojević koji je i predsjednik Gradskog odbora DNS Prijedor kaže da im je Grad dozvolio da koriste kuglanu do završetka izgradnje dvorane.

– Imamo validan ugovor između grada i kluba o korištenju tog objekta. Ne možemo dobiti upotrebnu dozvolu dok se kompletna dvorana ne završi, tehnički prijem je završen i dali su nam da to čuvamo, održavamo i kuglamo, to je ispod tribine. To je najbolji objekat u Evropi, imamo sve uslove – priča on.

Predojević navodi da su u kuglani bila zaposlena i dva radnika, ali da ih je Klub otpustio jer im je novac iz budžeta smanjen sa nekadašnjih 16.000 KM godišnje na 3.000 KM.

– Tu sada održavamo samo treninge. Radnici koje smo otpustili su na birou. Oni su čistili sve i održavali. Imali smo sto za stoni tenis, pikado, ljudi su mogli sjesti popiti piće, kuglana je bila puna ljudi, mogli su platiti mjesečnu članarinu i kuglati – podsjeća on.

Dodaje da je kuglana dobila licencu Evropske kuglaške federacije.

Međutim, u junu prošle godine u Prijedoru je osnovan i Kuglaški klub „Prijedor“.

Predsjednik ovog kluba Bojan Hrgar koji je napustio „Rudar“ kaže da se od tada bori da i članovi ovog kluba dobiju pravo na korištenje kuglane.

– To je očigledno borba sa vjetrenjačama jer mi niko ništa odgovorio nije, očekivao sam da će se to riješiti promjenom vlasti, ali nisu ništa riješili. Nelegalnim ugovorom bivšeg gradonačelnika kuglana je dodjeljena jednom čovjeku i klubu. On je iznajmljivao drugima kuglanu što je i tim nelegalnim ugovor zabranjeno. Pitam i na osnovu čega je prodavao piće na šanku, svi sjede skrštenih ruku – priča Hrgar.

Dodaje da je kao radnik Zavoda za izgradnju grada bio u Komisji za primopredaju radova u dvorani,  ali da je izbačen iz nje nakon što je ukazao na propuste.

– Problem je što je objekat kuglane ispunio sve zakonske uslove da se pokrene procedura tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole, to nikada nije urađeno i nije riješena upravljačka struktura. Klimatizacija u sportskom djelu kuglane gde su staze nije urađena u skladu sa projektom, ne vrši izmjenu i ne odražava kvalitet vazduha onako kako treba, a dolaze abnormalno visoki računi za struju – tvrdi on.

Iz Gradske uprave Prijedor kažu da nije izvršena primopredaja radova za dvoranu na Urijama niti je podnesen zahtjev  za izdavanje upotrebne dozvole. Tvrde da je ugovor o ustupanju kuglane bez naknade „Rudaru“ nezakonit i da se izgrađeni objekat  ne može početi koristiti, prije nego što nadležni organ rješenjem izda upotrebnu dozvolu, na osnovu prethodno izvršenog tehničkog pregleda objekta.

– Grad ide u proceduru raskida postojećeg ugovora te nakon toga će u skladu sa zakonom biti izdata djelimična upotrebna dozvola i krenuće se u potpisivanje novih ugovora, ali sa oba kuglaška kluba koja egzistiraju na području grada i to pod istim uslovima – zaključuju iz Gradske uprave.

PROCJENA STVARNOG STANJA

Iz Gradske uprave Prijedor podsJećaju da je u izgradnju dvorane na Urijama iz lokalne kase uloženo oko 3,8 miliona KM, dok je Vlada RS iz klirinškog duga dala četiri miliona KM. -Trenutno nismo u finansijskoj mogućnosti da pravimo planove za završetak ovog objekta, što ne znači da o tome ne razmišljamo i da ne tražimo mogućnosti kako da to uradimo. Trenutno se rade procJene stvarnog stanja završenih radova i kada se utvrdi stvarno stanje odrediće se neophodna sredstva, izvori finansiranja, faze i dinamika radova -kažu iz Gradske uprave. Sportisti su saglasni da je dvorana neophodna na Urijama jer je gradska dvorana „Mladost“ ipak školska dvorana. Upravo u dvorani „Mladost“ treniraju članovi Kuglaškog kluba „Prijedor“, ali ne kuglaju već se rekreiraju dok čekaju da i oni ostvare pravo na kuglanu na Urijama. Zanimljivo je da im je lokalna vlast odobrila iz budžeta 3.000 KM, ali još uvijek nije dozvolila da treniraju u kuglani na Urijama.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila