Početna Vijesti Bombarderi koji mogu da nose nuklearno oružje, letjeli iznad BiH

Bombarderi koji mogu da nose nuklearno oružje, letjeli iznad BiH

Dva bombardera “B-52” američkog ratnog vazduhoplovstva preletjela su danas nekoliko zemalja jugoistočne Evrope uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Iz makedonskog Ministarstva odbrane saopšteno je da je riječ o demonstraciji snage savezništva u NATO-u.

U Crnoj Gori snimljen je prelet ovih aviona iznad Bokokotorskog zaliva i Ulcinja.

Iz sjedišta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi ranije je najavljeno da će bombarderi “B-52” danas nadlijetati Skoplje, Tiranu, obalu Crne Gore i Dubrovnik radi “demonstriranja posvećenosti SAD-a saveznicima i partnerima iz NATO-a u jugoistočnoj Evropi”.

Na stranica specijalizovanoj za praćenje letova aviona Flightradar24 može se vidjeti kako su bombarderi B-52 Stratofortress već preletjeli Bosnu i Hercegovinu, a let je završio u Mađarskoj.

Avion “B-52” je strateški bombarder velikog dometa, sa mogućnošću da nosi nuklearno oružje, a u sastavu američkog ratnog vazduhoplovstva je blizu 60 godina.

Dizajnirani da lete 24 sata dnevno

Ovi avioni su kičma američke avijacije. Letjelice su duge gotovo 50 metara, s rasponom krila od 56,4 metra, a teške su skoro 83 tone.

Jedan avion košta 85 miliona dolara, što je posljednja zvanična cijena od prije deset godina, opremeljeni su najsavremenijom elektronikom i navigacijom, broje peteročlanu posadu i mogu bez prestanka letjeti duže od 24 sata na visinama do 15.000 metara.

“B-52” iz 5. bombaškog krila, vazdušne baze Minot, Sjeverna Dakota, stigli su u zonu odgovornosti Evropskog zapovjedništva SAD-a radi obuke s američkim saveznicima i partnerima 18. avgusta 2022.