Početna Vijesti Bolnici iz budžeta svega 1.000 KM

Bolnici iz budžeta svega 1.000 KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Unsko-sanskog kantona je u ovogodišnjem budžetu planirala dva miliona maraka za podršku Kantonalnoj bolnici u Bihaću, dok je za Opću bolnicu u Sanskom Mostu planirana pomoć u iznosu od svega 1.000 maraka.

Ova informacija je proizvela ogorčenje u sanskoj zdravstvenoj ustanovi, ali i kod lokalnih vlasti u ovoj općini. Inače, radi se o sredstvima koje Vlada svake godina izdvaja za jedine dvije bolnice u ovome kantonu, s ciljem da im  pomogne u savladavanju ekonomskih teškoća s kojima se suočavaju. U proteklom periodu za sansku bolnicu ta sredstva nisu bila manja od 50.000 maraka na godišnjem nivou. Zinajda Hadžić, jedini zastupnik iz Sanskog Mosta u Skupštini USK, kaže kako se radi o politički motivisanoj odluci. Kaže kako je upozorila na njenu nelogičnost, ali bez rezultata. “Ovo je bila jasna poruka da Opća bolnica u Sanskom Mostu nema podršku vladajuće političke garniture u Unsko-sanskom kantonu.

Iznos od 1.000 maraka je zaista ponižavajući i ja sam im predložila da taj novac usmjere u nešto drugo”, kaže Hadžićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Nermina Ćemalović kaže kako je predlagala da se za sansku bolnicu u ovoj godini planira 50.000 maraka.

“Toliko je isplaćeno prošle godine. Međutim, moj prijedlog nije dobio potrebnu podršku i insistirala sam da ovaj budžetski kod ipak ostane aktivan i zbog toga se na njemu nalazi samo 1.000 maraka. Zalagaću se da se tokom godine, kroz rebelans budžeta, osigura više novca za bolnicu u Sanskom Mostu jer je to zaista neophodno”, kaže Ćemalovićeva.

Ona dodaje kako je, međutim, za ovu zdravstvenu ustanovu potrebno sistemsko rješenje s obzirom na to da u posljednjih deset godina, koliko postoji, neprestano posluje na ekonomskom minimumu. “Kroz raspodjelu sredstava bolnica ne dobija dovoljno i zbog toga ne ispunjava određene zakonske kriterijume. To se prije svega odnosi na broj stručnih liječničkih timova, kojih nedostaje, jer nema novca da se oni plate”, istakla je Ćemalovićeva. Direktor Opće bolnice u Sanskom Mostu Mustafa Avdagić isključivog krivca za probleme ove zdravstvene ustanove vidi u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK koji se, kako je rekao, ponaša kao država u državi. “Oni se godinama oglušuju na odluke Skupštine i Vlade i ne žele u praksu provesti odluke o izmjeni načina finansiranja zdravstvenih ustanova”, smatra Avdagić.  Dodaje kako je, uprkos svemu, bolnica u potpunosti opravdala svoje postojanje, o čemu najbolje svjedoči podatak da prosječno tokom jedne godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi bude obavljeno oko 400 operativnih zahvata i spaseno na desetine ljudskih života.

Opstanak

Inače, ova bolnica je jedina u Federaciji BiH u kojoj se zaposlenici već punih deset godina dobrovoljno odriču dijela ličnih dohodaka kako bi ustanova u kojoj su zaposleni mogla opstati. Također, to je jedina zdravstvena ustanova u Unsko-sanskom kantonu, pa i šire, gdje radnici ne dobijaju naknade za tople obroke i regrese, jer je to jedini način da se omogući funkcionalnost i ekonomski opstanak bolnice i zadrže radna mjesta.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila