Početna Zdravlje Bolja “higijena” spavanja: Kako zaspati ranije i naspavati se?

Bolja “higijena” spavanja: Kako zaspati ranije i naspavati se?

Kada samo pod stresom ili smo tjeskobni često nemamo dobar san, a spava nam se. Često se noću budimo zbog stresnih misli koje su nam se podsvjesno uvukle u mozak, piše Self.

No pitamo se kako to promijeniti? Kako usvojiti skup zdravih navika kako bi imali zdrav i bolji san?  Ova pravila pomoći će vam da usvojite “higijenu” spavanja…

#1 Odredite vrijeme spavanja i buđenja – i pridržavajte ih se!

Buđenje u svako doba u isto vrijeme ključno je za uspostavljanje konzistentnog rasporeda budnosti i spavanja. Stručnjaci kažu da je to još važnije od odlaska u krevet svake večeri u isto vrijeme. Stoga, vaše idealno vrijeme za spavanje u potpunosti zavisi od vaših navika i kada bi trebalo da ustanete. Preporučuje se da spavate svake večeri najmanje sedam sati i 45 minuta. Trebate zaspati, a tokom noći ćete se nekoliko puta probuditi, ali se toga nećete sjećati sljedeći dan. Zato imate tih dodatnih 45 minuta.

#2 Izbjegavajte ekrane prije spavanja

Izloženost jakoj ili LED svjetlosti govori vašem mozgu da je vrijeme da se probudi. To ne ide u korist vama da zaspete. Zamračite sobu što više možete nakon zalaska i izbjegavajte upotrebu ekrana. Dajte vremena svom mozgu da se odmori od ekrana.

#3 Izbacite kofein i alkohol

Kofein trebate smanjiti osam sati prije odlaska u krevet. Takođe, iako se osjećate pospano od alkohola to doprinosi nekvalitetnom snu tokom noći.

#4 Optimizirajte svoju spavaću sobu za spavanje

Vaša bi spavaća soba trebala biti mračna, hladna i tiha. I naravno uredna. Probajte je prije spavanja ili ujutro nakon što se dignete pospremite za naveče tako da mirne glave možete ići spavati.

#5 Uzmite neko vrijeme da se opustite prije spavanja

Rutina spavanja može pomoći smiriti vaš um i upozoriti vaše tijelo da je vrijeme za krevet. Neki vole meditirati prije spavanja, drugi mogu pisati, slušati podcast ili pročitati dobru knjigu.

Izvor: 24sata.hr

ASHA prodaja vozila