Početna Vijesti Bolest sa razarajućim posljedicama: U BiH 768 oboljelih od tuberkuloze

Bolest sa razarajućim posljedicama: U BiH 768 oboljelih od tuberkuloze

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz Globalnog izvještaja o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2018. godinu, u Bosni i Hercegovini registrovano je 768 oboljelih od tuberkuloze, među kojima 88,6 odsto pacijenata sa plućnom tuberkulozom.

Novooboljelih slučajeva bilo je 698, saopštili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze u BiH se nastavlja, što je rezultat višegodišnje podrške Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, kao i implementacije programa kontrole tuberkuloze u FBiH, RS i Brčko distriktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svjetski dan tuberkuloze, 24. mart, obilježava se s ciljem podizanja javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u pravcu okončanja globalne epidemije. Ove godine tema Svjetskog dana tuberkuloze je “Vrijeme je!” i stavlja akcenat na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza koje su preuzeli svjetski lideri. Obaveze se, između ostalog, odnose i na promociju uklanjanja stigme i diskriminacije, te promociju odgovarajućeg, na pravima zasnovanog odgovora na tuberkulozu u čijem središtu je pacijent – navodi se u saopštenju.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila