Početna Zdravlje Bogatstvo vitamina i minerala: Kiselim kupusom protiv virusa

Bogatstvo vitamina i minerala: Kiselim kupusom protiv virusa

Iako neki ne vole njegov miris, kiseli kupus je nevjerovatna namirnica koja će vas zaštiti od virusa.

Ovo izuzetno hranljivo povrće sadrži vitamine A, B, C, E i K, minerale selen, kalcij, kalij, magnezij, a s obzirom na to da nije mnogo kalorično, možete ga jesti koliko god volite.

Odličan je za imunitet i varenje, a zovu ga još i antistresnim povrćem.

Rasol od kiselog kupusa, koji se obično pominje kao odlično sredstvo protiv mamurluka poslije pretjerivanja u piću, dobar je i za čišćenje organizma, pa doktori često kažu da je to “metla” za želudac i crijeva.

Ako kupus jedete sirov, evo načina da ga obogatite drugim ukusima.
Pripremite: 40 g zelene salate, jabuku, 100 g svežeg ananasa, mandarinu, 150 g kiselog kupusa, 75 g jogurta, pola kašičice mljevenog kima, biber.

Zelenu salatu operite i složite na tanjir. Jabuku isjecite na osam dijelova, izvadite sjemenke i isjecite tanke kriške. Ananas oljuštite i isjecite na kockice, a mandarinu na kriške.

Voće pomješajte s kiselim kupusom i stavite na tanjir sa zelenom salatom. Od jogurta, bibera i kima umutite sos i njime prelijte salatu.

Naime, bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan imunitet organizma.

Da bi se sačuvale hranjive materije i probiotici, preporučljivo je da se jede sirov, bez kuhanja.Kiseli kupus je, vjerovali ili ne, i na listi namirnica koje bude želju za seksom. Smatra se da dvije porcije dnevno sigurno podižu libido.