Početna Zanimljivosti “Boeing” testirao leteći automobil

“Boeing” testirao leteći automobil

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija “Boeing” saopštila je da je njen prototip letećeg automobila nakratko danas lebdio u vazduhu tokom probnog leta.

Agencija Reuters navodi da je ovo mali, ali značajan korak u nastojanju najveće kompanije na svijetu za proizvodnju aviona da napravi preokret u modernom transportu i uslugama isporuka paketa.

Boeingova letjelica dugačka devet metara, dijelom helikopter, dijelom dron i dijelom avion sa fiksnim krilom, podigla se iznad zemlje i lagano sletjela nakon što je manje od minuta lebdjela u vazduhu na aerodromu u Manasasu u Virdžiniji, saopštila je kompanija.

Ova kompanija takmiči se sa dugogodišnjim rivalom, kompanijom “Airbus”, kao i sa mnogim drugim kompanijama, u pokušaju da predstavi malu bespilotnu letjelicu sposobnu za vertikalno polijetanje i slijetanje, a ubuduće će se testirati i letenje unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investicije, podstaknute skokovima u autonomnoj tehnologiji, kao i frustracije zbog zagušenja puteva, mogle bi da promijene lice vazduhoplovne industrije u narednoj deceniji, navodi britanska agencija.

“Ovako izgleda revolucija, a to je zahvaljujući autonomiji”, kazao je nakon testiranja predsjednik i glavni izvršni operativac “Boeingove” podružnice “Aurora flight science”, prenijela je agencija Tanjug.

ASHA prodaja vozila