Boca plina u Srpskoj početkom godine koštala je između 20 i 27 maraka. Danas je njena cijena u prosjeku 30 maraka. U prijedorskom “Plin-prometu” nova poskupljenja pravdaju globalnim poremećajima na tržištu nafte i naftnih derivata, ali i manjkom ovog energenta na tržištu, što se odrazilo na maloprodajnu cijenu. Ovaj energent u septembru je, kako ističu, poskupio za čak deset puta.

“Bili smo najniži distributer plina sa cijenama što se tiče našeg grada. Sad nas je natjerala ova situacija na tržištu, pa smo morali povećati cijene i došli smo do cijene od 28 maraka .Odlučili smo se ipak, da stavimo manje marže, tako da smo što se tiče Prijedora, opet najniži sa cijenom plina. Nadam se da će se stabilizovati tržište, pod uslovom da se stabilizuje i dotok plina u BiH. Tek tada možemo očekivati da cijene idu dolje”, rekao je Milenko Hrgar, direktor “Plin prometa” Prijedor.

Ovo je novi udar na ionako skroman budžet građana, kategorični su u udruženjima za zaštitu potrošača. Nisu optimistični ni po pitanju smanjenja marži, jer kako kažu, teško da će se na taj način zaustaviti divljanje cijena.

Cijene tečnog gasa u Prijedoru za sada su povoljnije u odnosu na neke druge gradove u Srpskoj.Litra auto gasa prodaje se po cijeni od 1.55 KM, dok je boca plina za domaćinstvo 28 KM.

kozarski