Početna Magazin BMW, VW i Mercedes su se tajno sastajali i dogovarali cijene

BMW, VW i Mercedes su se tajno sastajali i dogovarali cijene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke antimonopolske vlasti izrekle su kaznu vodećim domaćim proizvođačima automobila – BMW-u, Folksvagenu i Dajmleru -u ukupnom iznosu od 100 miliona evra zbog kartelskog udruživanja za potrebe nabavke proizvoda od čelika.

U periodu od 2004. do 2013. godine, ovi proizvođaci automobila redovno su se sastajali sa proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu dobavljača radi dogovaranja jednakog iznosa nadoknade na nabavnu cijenu čelika, saopštila je Kancelarija za suzbijanje kartelskih aktivnosti, prenosi Rojters.

Nezakonite cijene, proistekle iz kartelskog dogovaranja, plaćane su najmanje do 2016. godine, dodaje se u saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz BMW-a su naveli da će platiti kaznu od 28 miliona evra, a portparolka Dajmlera je izjavila da će ta kompanija morati da plati 23,5 miliona evra.

To znači da gotovo polovinu od ukupno izrečene kazne, odnosno 48,5 milione evra, treba da plati najveći njemački prozivođač – Folksvagen. Ta kompanija je odbila da komentariše visinu kazne, ali je pozdravia završetak istrage o kartelskom dogovaranju.

Antimonopolski regulator je naveo da nabavna cijena proizvoda od čelika na koje je kartel uticao, a koji se koriste za proizvodnju radilica, zupčanika i šipki za upravljački sistem, čini manje od jedan odsto konačne vrijednosti automobila.

Tanjug

ASHA prodaja vozila