Početna BiH Bliži se kraj bivšeg giganta: Aluminij ima novac za samo još dvije...

Bliži se kraj bivšeg giganta: Aluminij ima novac za samo još dvije plate

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što se prodati moglo već se prodalo, nekad najbogatija hercegovačka kompanija ima još novca za dvije plate preostalim radnicima i otpremnine.

Kako pregovori sa strateškim partnerima ne miču s mrtve tačke tako se i nameće očiti zaključak da je kraj godine kraj i za Aluminij.

Dok smo nedavno stajali ispred fabričkog kruga kompanije koja je samo prije nekoliko mjeseci zapošljavala više od 900 radnika, slušali smo zaglušujuću buku građavinskih mašina koje vade aluminij iz spečenih ćelija, nastradalih 10. jula kad je Aluminiju isključena struja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I te posljednje količine metala su prodane po tenderu koji je bio raspisan, a novac će koristiti da se isplate novembarska i decembarska plata, a skoro je sigurno i otpremnine za preostalih tristotinjak radnika koji bi nakon ova dva mjeseca trebali dobiti otkaze. Oni ovih mjeseci primaju platu od 800 KM.

Sve priče o strateškom partneru i pokretanju proizvodnje ostaće u domenu spina, obmane radnika i javnosti, uvjereni su brojni radnici koji ni danas još ne mogu da povjeruju šta je ostalo od nekad najvećeh izvoznika u BIH. Prepakovani Aluminij, kako su ga imenovali u Vladi Federacije BiH, ići će u stečaj.

U stečaj je trebao mnogo ranije, najkasnije 10. jula, kažu izvori bliski upravi Aluminija, jer je i izvještaj KPMG tako sugerisao. Nije se otišlo u stečaj zbog političkog konteksta i pritisaka koje je od javnosti i radnika imao vladajući HDZ BiH.

Stečaj tada možda je i mogao donijeti nešto, sad je situacija otišla još dalje. Ljudima oko Aluminija ostaje i vječna dilema zašto Vlada FBiH nikad nije implementirala famozni aneks 8. sporazuma iz 2013. godine u kojem se predviđa subvencioniranje cijene električne energije.

Podsjećamo, Aluminiju d.d. Mostar zbog dugova od preko 400 miliona KM isključena je struja 10. jula ove godine. Kompanija je u narednim mjesecima izgubila više od 500 radnika.

Klix.ba

ASHA prodaja vozila