Mještani naselja koja gravitiraju uz rijeku Blihu, ponovo su danas upozorili na zamućenje ove rijeke, koja je dobila neprirodnu sivu boju. Ovaj događaj je izazvao uznemirenje javnosti, jer je u proteklom periodu često dolazilo do ovakvih slučajeva.

Tada je razlog bilo puštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega rijeka dobija neprirodnu bijelu ili sivu boju. U dosadašnjim slučajevima utvrđeno je kako su razlog ovoj pojavi eksploatacioni radovi na iskopavanju mrkog uglja na površinskom kopu Zlauše, u blizini sela Fajtovci, tokom kojih dolazi do odlaganja jalovine u lokalne potoke koji se potom ulijevaju u rijeku Blihu.

Inače, iskopavanja na pomenutom površinskom rudokopu obavlja firma „Lager“ iz Posušja, a zbog ogromne potražnje za ugljom njegova proizvodnja je višestruko povećana. U pomenutom preduzeću su ranije izgradili separatore koji su trebali da spriječe ovu pojavu, a prema ranijim nalazima onečišćenje nije bilo hemijske prirode.

Međutim, ekolozi ističu da se zbog taloženja krečnjaka na riječnom dnu mijenja korito rijeke, te da je time ugrožena riječna flora i fauna.