Bivši pisac Putinovih govora i politički analitičar Abbas Gallyamov u razgovoru za CNN istaknuo je da u Rusiji postoji velika mogućnost od vojnog udara.

Uvjeren je da će Rusi tražiti nekoga koga mogu okriviti za značajne vojne gubitke u ukrajinskom ratu i ekonomske probleme izazvane zapadnim sankcijama.

“Ruska ekonomija propada. Rat je izgubljen. Sve je više mrtvih koji se vraćaju u Rusiju, tako da će Rusi nailaziti na više poteškoća i pokušavat će pronaći objašnjenje zašto se to događa, gledajući uokolo na političke procese, te će sami sebi odgovoriti: ‘Pa, to je zato što našom zemljom upravlja stari tiranin, stari diktator'”, kazao je Galjamov misleći naravno na Putina.

“U ovom trenutku mislim da će vojni udar postati moguć i to vrlo skoro, u narednih 12 mjeseci”, dodao je.

“Kada se politička situacija promijeni i kada je na čelu države omraženi nepopularni predsjednik i rat je stvarno nepopularan, a za to treba proliti krv, u tom trenutku državni udar postaje realna mogućnost”, nastavio je.

Pretpostavlja da bi Putin mogao otkazati predsjedničke izbore zakazane za mart naredne godine.

“Sudeći po njegovim postupcima, kad bez potrebe eskalira situaciju oko nečega, mogao bi stvarno otkazati izbore. Bez pobjede nad Ukrajinom suočit će se s poteškoćama. Rusi ga ne trebaju ako nije jak. On bi doista mogao proglasiti vanredno stanje i poništiti izbore”, zaključio je Gallyamov.